Papageno Radio
Intermezzo Anne-Sophie Mutter megkapja a japán művészeti Nobel-díjat

Anne-Sophie Mutter megkapja a japán művészeti Nobel-díjat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Japán Művészeti Szervezet öt kategóriában (festészet, szobrászat, építészet, zene és színház/film) adja át a Praemium Imperiale díjat, amelynek idei kitüntetettjei Anne-Sophie Mutter hegedűművész, William Kentridge képzőművész és rendező, a brit-palesztin szobrászművész, Mona Hatoum, Tod Williams és Billie Tsien amerikai építészek, valamint Tamasaburo Bando japán kabukiszínész.

A díjat 1989-ben alapította a japán császári család, és olyan területeken ismeri el a legjobbakat, amelyeket a Nobel-díj nem reprezentál. Hat nemzetközi tanácsadó segíti a díjazottak kiválasztását, az elmúlt években megkapta a kitüntetést Gidon Kremer, Claudio Abbado, Pierre Boulez, Steve Reich és Hans Werner Henze is. A díj 15 millió jennel is jár (kb. 42 millió forint).

Ide kapcsolódik:
Riccardo Muti és Catherine Denevue is megkapják a japán művészeti Nobel-díjat

A fő kategóriák mellett a fiatal művészek támogatására is létrehoztak egy kategóriát, ennek idei díjazottja a Démos, a Párizsi Filharmónia (Philharmonie de Paris) zenei oktatási programja, amely Franciaországban vidéken vagy kulturális lehetőségekkel el nem látott területeken segíti a 7 és 12 év közötti gyerekek zenei nevelését.

Ide kapcsolódik:
Mihail Barisnyikov nyerte a japán Praemium Imperiale művészeti díjat

A díjátadó október 16-án lesz.

(Via The Strad)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X