Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az FBI foglalt le egy nácik által elkobzott festményt

Az FBI foglalt le egy nácik által elkobzott festményt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy New York állambeli múzeumban találta meg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda Gari Melchers (1860-1932) amerikai festő Tél című képét, amelyet 1933-ban koboztak el a nácik Rudolf Mosse zsidó lapkiadótól – adta hírül a Múlt-kor történelmi magazin.

Gari Melchers német bevándorlók gyermekeként született Detroitban, szülei is képzőművészek voltak. A legszívesebben vidéki életképeket festett. A Korcsolyázók és Hó címen is ismert festményét 1900-ban, a Nagy Berlini Művészeti Vásáron vette meg Rudolf Mosse lapkiadó.

- hirdetés -

Gari Melchers: Tél – forrás: bbc.com

A képet a műgyűjtő többi műkincsével együtt 1933-ban kobozták el, azután, hogy a család külföldre menekült a náci üldöztetés elől. A Rudolf Lepke aukciósházat bízták meg aztán a Mosse-gyűjtemény felszámolásával, ahonnan Bartlett Arkell üzletember 1934-ben vásárolta meg a szóbanforgó festményt egy New York-i galériától, amely ismeretlen módon jutott a birtokába.

Ide kapcsolódik:
A holland múzeumok visszaszolgáltatnák a nácik által ellopott műkincseket

Az FBI szeptember 10-én foglalta le a képet, amelyet Mosse örököseinek fognak visszaadni. A Mosse-gyűjtemény visszaszerzésének céljából 2017-ben az örökösök partneri kapcsolatba léptek a Berlini Szabad Egyetemmel, amellyel közösen létrehozták a Mosse Art Research Initiative-ot. A kezdeményezés honlapja szerint ez az első eset, hogy német intézmények együttműködnek a nácizmus üldözötteinek leszármazottaival a partnerség keretein belül.

(Via Múlt-kor)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X