Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az FBI foglalt le egy nácik által elkobzott festményt

Az FBI foglalt le egy nácik által elkobzott festményt

Egy New York állambeli múzeumban találta meg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda Gari Melchers (1860-1932) amerikai festő Tél című képét, amelyet 1933-ban koboztak el a nácik Rudolf Mosse zsidó lapkiadótól – adta hírül a Múlt-kor történelmi magazin.

- hirdetés -

Gari Melchers német bevándorlók gyermekeként született Detroitban, szülei is képzőművészek voltak. A legszívesebben vidéki életképeket festett. A Korcsolyázók és Hó címen is ismert festményét 1900-ban, a Nagy Berlini Művészeti Vásáron vette meg Rudolf Mosse lapkiadó.

- hirdetés -

Gari Melchers: Tél – forrás: bbc.com

A képet a műgyűjtő többi műkincsével együtt 1933-ban kobozták el, azután, hogy a család külföldre menekült a náci üldöztetés elől. A Rudolf Lepke aukciósházat bízták meg aztán a Mosse-gyűjtemény felszámolásával, ahonnan Bartlett Arkell üzletember 1934-ben vásárolta meg a szóbanforgó festményt egy New York-i galériától, amely ismeretlen módon jutott a birtokába.

Ide kapcsolódik:
A holland múzeumok visszaszolgáltatnák a nácik által ellopott műkincseket

Az FBI szeptember 10-én foglalta le a képet, amelyet Mosse örököseinek fognak visszaadni. A Mosse-gyűjtemény visszaszerzésének céljából 2017-ben az örökösök partneri kapcsolatba léptek a Berlini Szabad Egyetemmel, amellyel közösen létrehozták a Mosse Art Research Initiative-ot. A kezdeményezés honlapja szerint ez az első eset, hogy német intézmények együttműködnek a nácizmus üldözötteinek leszármazottaival a partnerség keretein belül.

(Via Múlt-kor)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.