Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elárverezik Mozart egy fiatalkori portréját Párizsban

Elárverezik Mozart egy fiatalkori portréját Párizsban

November 27-én árverezi el a Christie’s aukciósház a fiatal Wolfgang Amadeus Mozart egy ritka, ráadásul nagyon valósághű portréját Párizsban.

- hirdetés -

A Giambettino Cignaroli veronai festőnek tulajdonított kép még a zeneszerző életében keletkezett, 1770 januárjában, azután, hogy a csodagyerek Mozart óriási sikerű orgonakoncertet adott Veronában. A festményen a 13 éves Mozart egy csembaló előtt ül, élénkpiros kabátban, fehér parókában.

Az aukciósház szerint a kép jelentős intelligenciát sugároz, nagyon valósághű, és egy varázslatos pillanatot örökít meg a zeneszerző pályafutásában.

- hirdetés -

Míg általában a festő neve vonzza a vevőket, ebben az esetben az ábrázolt téma, vagyis Mozart személye keltheti fel inkább az érdeklődést – jegyezte meg a Christie’s illetékes becsüse, Astrid Centner.

Érdekesség, hogy az aukciósház nem is rejti véka alá, hogy egyáltalán nincs bizonyítva, hogy Cignaroli munkájáról van szó.

Astrid Centner szerint a festmény izgalmas rejtélye a csembalón lévő partitúra. Egyes zenekutatók szerint Baldassare Galuppi velencei zeneszerző egy műve lehet, mások szerint talán magának, Mozartnak egy eltűnt kompozíciója.

A gyermek Mozartról nagyon kevés olyan portré van, amely a zeneszerző életében készült, és a most árverésre kerülő mű valószínűleg az utolsó, amely még magángyűjteményben van.

A gyermek Mozart két legismertebb ábrázolása egy, a párizsi Carnavalet várostörténeti múzeumban található rajz, ezen a csodagyerek hétévesen, családja körében látható egy zongoránál. A másik egy őt hatévesen bemutató, Pietro Antonio Lorenzoni, Ausztriában élő olasz alkotónak tulajdonított festmény a salzburgi Mozarteumban.

A kalapács alá kerülő festményben az is rendkívüli az aukciósház szakértője szerint, hogy nagyon pontosan ismertek keletkezésének körülményei, ami ritka a művészettörténetben. Wolfgang Amadeus Mozart apja, Leopold Mozart ugyanis egy levélben részletesen beszámol feleségének a kép megrendeléséről, és ebből kiderül a festmény keletkezésének pontos dátuma: 1770. január 6-7. A levél szerint Velence főadószedője, Pietro Lugati rendelte meg a festményt, amelyhez a fiatal muzsikus ezen a két napon ült modellt.


A festmény a nagy francia-svájci zongoraművész, karmester és zenetanár, az 1962-ben meghalt Alfred Cortot hagyatékából származik. Az aukciósház egymillió euró körüli árat remél az ifjú Mozart ritka portréjáért.

(Via origo.hu)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.