Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Felavatták a Koreai Kulturális Központ új épületét

Felavatták a Koreai Kulturális Központ új épületét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

November 19-én este felavatták a Koreai Kulturális Központ új épületét Budapesten. A 3 milliárd forintos beruházással átépített 8 ezer négyzetméter összterületű intézet világszinten az ötödik, Európában pedig a legnagyobb koreai kulturális központ. Az új épület nyitásának apropója Magyarország és Dél-Korea diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója.

1989-ben Magyarország volt az első közép-európai ország, amely megnyitotta dél-koreai nagykövetségét.

- hirdetés -

Az első magyarországi Koreai Kulturális Központ 8 évvel ezelőtt, 2012-ben nyílt meg a XII. kerületben, a Mom Kulturális Központ szomszédságában. Az új, II. kerületi központ már saját tulajdonként került kialakításra. Az épületet 4 évvel ezelőtt vette meg a koreai állam a Közép-európai Egyetemtől.

Jelenleg 27 országban 32 központ működik, ebből 9 Európában. A budapesti az európai intézetek közül a legnagyobb.

Felavatták a Koreai Kulturális Központ új épületét – fotó: Mudra László

A szalagátvágás résztvevői (balról jobbra):  Lee Dangkweon, a Koreai Kulturális Központ igazgatója, kulturális attasé; Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere; Kim Tae-hoon, a Koreai Tengerentúli Kulturális és Információs Szolgálat (KOCIS) igazgatója; Dr. Baranyi András, keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár; Choe Kyoo-sik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete; L. Simon László, országgyűlési képviselő

Az intézmény legfőbb célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a koreai kultúrát Magyarországon, és erősítse Magyarország és a Koreai Köztársaság kapcsolatát, így számos eseményt és tanulási lehetőséget kínál az érdeklődőknek a koreai nyelvtanfolyamoktól a taekwondo edzéseken át a K-pop kultúrához kapcsolódó táncokig. A most átadott 3 emeletes kulturális komplexumban 100 fős színházterem, kiálltóterek, szemináriumi termek, bemutatókonyha, többezres állományú könyvtár, gyermekkönyvtár, teapavilon, taekwondo-edzőterem is található, továbbá egy külön emelet a koreai nyelv, a hagyományos viselet és kézművesség, valamint a teaszertartás megismerésére nyújt lehetőséget.

A tetőteraszon kiépítésre kerülő koreai pavilon jövőre nyílik meg a nagyközönség számára.

A tervek szerint nem csupán koreai, de kortárs magyar művészeknek is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. Az épülettel együtt két időszaki tárlatot, egy cheonsongi fehérporcelán és az elmúlt 30 év jelentősebb koreai építészeti projektjeit bemutató kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők.

Az újranyitást emellett gazdag eseménysorozattal ünneplik. A központban fellépnek többek között a Koreai Nemzeti Művészeti Konzervatórium cselló tanszékének vezető professzora és növendékei, a koreai kortárs jazz kiválósága, és egy kortárs táncegyüttes is.

A programokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X