Papageno Radio
Intermezzo Újabb Mozart-hajfürt került a salzburgi Mozarteumhoz

Újabb Mozart-hajfürt került a salzburgi Mozarteumhoz

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A salzburgi Mozarteum gyűjteménye újabb kéziratokkal, más eredeti dokumentumokkal és egy Wolfgang Amadeus Mozart-hajfürttel gyarapodott.

Az alapítvány gyűjteményébe a család három generációját érintő dokumentumok kerültek: Wolfgang Amadeus Mozart mellett szülei, Leopold és Anna Maria Mozart, illetve fia, Franz Xaver Wolfgang Mozart életébe is bepillantást nyerhetünk a relikviák által. Van köztük egy 1777-es levél, amelyet Mozart édesanyja írt Leopold Mozartnak, Wolfgang pedig utóiratot fűzött hozzá. A négyoldalas levél egy része a Mozarteum tulajdona volt 1844 óta, most viszont, az utolsó lappal teljessé vált a dokumentum.

Wolfgang Amadeus és Anna Maria Mozart levele Leopold Mozartnak (1777) – fotó: Wolfgang Lienbacher

Emellett van még egy Giovanni Battista Martini által Bolognában, a 14 éves Wolfgang számára kiállított bizonyítvány, illetve egy olyan hajfürt, amelyet 1839-ben ajándékoztak Aloys Fuchsnak, Franz Xaver barátjának. A hajfürt egyébként nem újdonság, abból a Mozarteum Alapítvány már öt hasonló példánnyal rendelkezett.

G. B. Martini által, W. A. Mozartnak kiállított bizonyítvány (1770) – fotó: Wolfgang Lienbacher

A gyűjtemény Carl Wilhelm Doell leszármazottjainak tulajdonába tartozott, egy badi illetőségű pénzverő és ötvös a 19. század óta birtokolta a dokumentumokat, amelyeket Salzburgban a 2020-as Mozart-hét alatt láthatnak az érdeklődők.

(Via Klassik.com)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X