Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Metróépítés miatt helyezik át a Bizánci Pompejinek nevezett régészeti területet Thesszalonikiben

Metróépítés miatt helyezik át a Bizánci Pompejinek nevezett régészeti területet Thesszalonikiben

Görögországban már megszokott eset, hogy építkezések alkalmával valamilyen régészeti leletre bukkannak a munkások, így Thesszalonikiben sem lepődött meg senki, amikor a metróvonal építésekor egy nagy kiterjedésű ókori lelőhelyet fedeztek fel évekkel ezelőtt. Láthatóan nem is olyan egyszerű modernizálni egy várost úgy, hogy a múlt emlékei is épségben maradjanak!

- hirdetés -

2013-ban jelentős régiszeti lelőhelyre bukkantak a metróvonal építése közben az egyik tervezett megálló, a Venizelos helyén. 5,4 méteres mélységben fedezték fel a Római Birodalom egyik egykori fő útvonalát, házakkal és üzletekkel együtt. Később más metróállomások helyén még egy körülbelül 750 ékszerből álló kincsleletet, valamint több mint 2700 temetkezési tárgyat is találtak a régészek, melyek mindegyike a hellén civilizáció és a Római Birodalom örökségét tanúsítja, és felbecsülhetetlen értékkel bír.

Görögország második legnagyobb városában már 2006-óta zajlik a metróépítés, és habár eredetileg 2012-re tervezték, a vonal átadása még mindig nem történt meg. A legújabb határidő 2023-ra változott.

- hirdetés -

A kutatásokban érintett nemzetközi régészeti körök a felfedezések összességét „Bizánci Pompeijnek” nevezték el.

A „régiségek” 2013-as felfedezését követően az akkori kulturális miniszterhelyettes elrendelte a leletek elszállítását, hogy tovább folytatódhassanak a metróban megkezdett munkálatok, ezt a tervet azonban a régészek és a lakosok erőteljes ellenállása miatt leállították. Ezután a 2019-es parlamenti választások után merült fel annak ötlete, hogy a metróvonal a régészeti leletek környezetében épüljün tovább, azaz megszületett egy metróállomás-múzeum terve, azonban a leleteket természetesen ehhez is el kell mozdítani, majd újrapozicionálni. E megoldás népes és aktív ellentábora a mai napig úgy gondolja, hogy a sérülékeny kincsek mozgatása helyett a kijelölt megtróállomások helyét kellene megváltoztatni. Szakértők szerint a Bizánci Középső Út nevű ősi lelőhely eltolása visszafordíthatatlanul lerombolná a terület valódiságát annak szerkezeti sérülése miatt, ami érintené ugyanígy a benne található műemlékkészletet is. Mindez olyan érték, melyet a nemzetközi és a görög jog is véd.

Metróépítés Thesszalonikiben – forrás: Wikipedia

A régészeti leletek végső sorsáról szóló döntést a Központi Régészeti Tanács kezébe adták, mely a metróépítő vállalat „leletelmozdítási” javaslatát és terveit hosszas vizsgálódás után végül jóváhagyta. Erre természetesen nem maradtak el a válaszreakciók sem, és sokan felhozták ellenérvként többek között azt, hogy más városokban, például Szófiában háromszor is előfordult, hogy újra kijelölt helyen folytatták egy metróállomás kiépítését annak érdekében, hogy ne sérüljenek ősi kincsek. A Görög Régészek Szövetsége sajtóközleményében ellenezte a Központi Régészeti Tanács határozatát, kijelentve, hogy a Tanács döntése illetve véleménye „a régészet sötét foltja”, valamint bejelentette azt is, hogy fellebbezni szándékozik különféle nemzetközi szervezeteknél és az Állami Tanácsnál is.

(Via Global Voices)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.