Papageno Radio
Intermezzo Ezekkel a programokkal emlékeznek az idén 100 éve született Járdányi Pálra

Ezekkel a programokkal emlékeznek az idén 100 éve született Járdányi Pálra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Koncertekkel, konferenciával, tárlatokkal és kötetekkel emlékeznek Járdányi Pál zeneszerzőre, népzenekutatóra születésének 100. évfordulója alkalmából a Járdányi100 programsorozatban.

A Zenetudományi Intézet a Járdányi és kora című, többszerzős tanulmánykötettel, valamint december 2-án és 3-án zenetudományi konferenciával emlékezik meg Járdányi Pál munkásságáról, zenepedagógiájáról, kutatásairól és koráról. A Dalos Anna szerkesztésében várhatóan decemberben megjelenő tanulmánykötet többek között Járdányi Pál zenekari műveit és népdalfeldolgozásait ismerteti, bemutatja a korszakot és a kortársakat, emellett családi képek és egyéb dokumentumok színesítik.

Ide kapcsolódik:
Zeneszerzés a Kádár-kori Magyarországon alcímmel mutatja be új kötetét Dalos Anna

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora kiemelte: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is csatlakozik a Járdányi100 programsorozathoz, így március 10-én a Solti-teremben Járdányi Pál művei, egyebek mellett a 2. vonósnégyes, a Hegedűduók és a Szerelmi dalok szólalnak meg, december 3-án pedig előadásában a Hárfaverseny hangzik el a Pesti Vigadóban.

A Zenetudományi Intézet népzenekutató csoportja a 100 éves jubileum alkalmából két projekttel tiszteleg Járdányi Pál tudományos életműve előtt. Az egyik Járdányi Kidéről készült falumonográfiájára, a másik a népdalrendszerezésére vonatkozik – közölte Szalay Olga népzenekutató.

Ide kapcsolódik:
Aki gyermekkorától fogva rajongott Bartók és Kodály műveiért – Járdányi Pálra emlékezünk

Új kiadásban lát napvilágot A kidei magyarság világi zenéje címmel 1943-ben megjelent monográfia, amelyet a hagyatékból és a Zenetudományi Intézet népzenekutató csoportjából előkerült, eddig ismeretlen dokumentumokkal, jegyzetekkel egészítenek ki. A másik projekt Járdányi népdalrendszerező munkáját mint folyamatot kíséri végig.

Kecskeméten emléknappal, a budapesti Szent Imre Gimnáziumban kiállítással és hangversennyel, Miskolcon és Győrben a zeneszerző szimfonikus műveinek megszólaltatásával emlékeznek – ismertette a programokat Járdányi Zsófia hegedűművész, a Zeneakadémia tanára, Járdányi Pál lánya.

Ide kapcsolódik:
150 éves a Járdányi Pál Zeneiskola

Járdányi Gergely nagybőgőművész, a Vicenzai Konzervatórium tanára, a zeneszerző fia a jövőbeli tervekről elmondta: a XII. kerületben szeretnének emléktáblát elhelyezni édesapja egykori lakóházánál, kezdeményezték a posztumusz díszpolgári cím adományozását, de díj alapítása, utca elnevezése és a hagyaték kutathatóvá tétele is a tervek között szerepel.

(Via MTI)

Promóció

Stream és színház

X
X