Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nemzetközi kapcsolatok – Magyar és francia-belga szólistával lép fel a Savaria Szimfonikusok

Nemzetközi kapcsolatok – Magyar és francia-belga szólistával lép fel a Savaria Szimfonikusok

A címmel nem valamelyik egyetem azonos nevű tanszékére utalunk, hanem a Felfedezések sorozat februári hangversenyének nemzeteket összekötő kapcsolódási pontjaira. A „felfedezés” szóról talán amúgy is elsősorban földrajzi asszociációink támadhatnak.

- hirdetés -

A Savaria Szimfonikus Zenekar február 23-i estjén az utazás bizonyos szempontból földrajzi értelemben is adott, hiszen Dohnányi Ernő Ruralia Hungaricája és Bartók Béla Rapszódiái ízig-vérig magyar zenét ígérnek, a második rész középpontjában pedig angol muzsika áll. A hazai hallgatóság számára talán kevésbé cseng ismerősen George Butterworth neve: az igen tehetséges brit komponista harmincegy évesen esett el az első világháborúban. A. E. Housman angol költő A Shropshire Lad (Egy shropshire-i legény) című verseskötetéből zenésített meg többször is néhány költeményt, majd pedig rapszódiát írt zenekarra, mintegy a dalokhoz készült utójáték gyanánt.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Tegyük hozzá, Butterworth is gyűjtötte hazája népdalait, akárcsak Bartók, továbbá érdekes adalék, hogy a művet először magyar karmester, Nikisch Artúr vezényelte. Butterworth zenéje mellett Edward Elgar egyik legnépszerűbb kompozíciója, e-moll csellóversenye hangzik el.

A Savaria Szimfonikus Zenekar karmesterét, Madaras Gergelyt lassan már senkinek sem kell bemutatni, hiszen nemcsak a szombathelyi együttes első karmestere, hanem jelenleg a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar, valamint a franciaországi Dijon Bourgogne Zenekar zeneigazgatója. Nem beszélve arról, hogy a hazai legjelentősebb szimfonikus zenekarokon túl Európa olyan kiváló együtteseinek élén is állt már, mint a BBC Szimfonikusok és a BBC Filharmonikusok, a Hallé Zenekar, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, vagy az olasz RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekara.

Ide kapcsolódik:
A hónap művészének választotta Madaras Gergelyt a Mezzo TV

A Bartók-rapszódiák szólistája Langer Ágnes lesz, aki Mainzban és Maastrichtban végezte felsőfokú tanulmányait, több nemzetközi versenygyőzelem után pedig a 2017-ben Budapesten először megrendezett Bartók Világversenyen ért el második helyezést és kapott nem kevés különdíjat. Számos európai országban fellépett már, tavaly Moszkvában és Tajvanon debütált.

Ide kapcsolódik:
Langer Ágnes: „Akkor lennék a legboldogabb, ha hosszútávon haza tudnék jönni”

Az Elgar Csellóversenyének magánszólamát játszó francia-belga csellista, Camille Thomas is több nemzetközi megmérettetésen aratott sikert, 2017-ben megkapta a rangos ECHO Klassik Díjat, valamint exkluzív szerződést írt alá a nagy múltú német lemezkiadóval, a Deutsche Grammophonnal. Az utóbbi években eljutott a világ legfontosabb hangversenypódiumaira, olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Paavo Järvi vagy Kent Nagano, tavaly pedig a török zongoraművész-zeneszerző, Fazıl Say komponált számára csellóversenyt. Berlinben és Weimarban tanult kiváló professzoroknál.

És hogy egy fontos itáliai szálat is beleszőjünk a szólisták méltatásába, Langer Ágnes egy 1782-es Nicolò Gagliano-hegedűn, Camille Thomas pedig azon az 1730-ban készült Stradivarin játszik, amelyet a távolabbi és közelebbi múltban többek között Auguste- Joseph Franchomme, Emanuel Feuermann, Aldo Parisot és Steven Isserlis szólaltatott meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.