Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Könyvsarok Elhunyt Per Olov Enquist, svéd drámaíró

Elhunyt Per Olov Enquist, svéd drámaíró

Meghalt Per Olov Enquist, a svéd irodalom klasszikusa, regény- és drámaíró, zsurnaliszta. A 85 éves író hosszas betegség után békésen elaludt – közölte családja a svéd médiával, olvasható az Indexen.

- hirdetés -

Per Olov Enquist 1934. szeptember 23-én született a Svédország északi részén található Hjoggböle községben. Apját korán elveszítette, mélyen vallásos, szigorú anyja nevelte. A zárt, elszigetelt világból az uppsalai egyetem és az atlétika jelentett kiutat számára: az öt legjobb svéd magasugró közé tartozott. Bölcsészdiplomáját 1964-ben szerezte meg a Thorsten Jonsson bűnügyi történeteiről írott disszertációjával. Írói pályafutása is a hatvanas évek elején indult, első regénye, a Kristallögat (Kristályszem) 1961-ben jelent meg. A figyelem középpontjába az 1968-as Legionärerna című könyvével került.

A mű azokról a német Waffen-SS-ben szolgált balti katonákról szól, akik a háború után Svédországba menekültek, és a svédeknek kellett dönteniük arról: kiszolgáltatják-e őket a Szovjetuniónak.

- hirdetés -

Második, még sikeresebb alkotói korszaka az alkoholizmusával való leszámolását követően kezdődött: 1990-ben felhagyott az ivással, elkezdte írni Az udvari orvos látogatása című művét, amely saját bevallása szerint az életét mentette meg.

„Kevesen voltak olyan nagy hatással más írókra, mint Per Olov Enquists. Új alapokra helyezte a dokumentumregényt. Olvasóit egy félévszázadon át megérintette, és a svéd színmű- és drámairodalmat is új életre keltette. Egyike volt az egyik legnagyobb íróinknak” − méltatta őt közleményében kiadója, a Norstedts.

2011-ben a budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt, ekkor jelent meg Egy másik élet című, sajátos hangvételű önéletrajzi ihletésű regénye is, és ekkor kapta meg a Budapest Nagydíjat is. Neve rendszeresen felbukkant az irodalmi Nobel-díjra esélyesek között.

Ide kapcsolódik:
Meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, Ingmar Bergman filmjeinek sztárja

(Via Index)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.