Papageno Radio
Intermezzo Így ünnepli 80. születésnapját George Balanchine egykori balett-táncosa – Videó

Így ünnepli 80. születésnapját George Balanchine egykori balett-táncosa – Videó

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kalliopi Venieri az idén töltötte be 80. életévét. A balerina, aki egykor olyan vezető társulatoknál dolgozott, mint az Amerikai Balett Színház, a Marqués de Cuevas Társulat vagy a Holland Nemzeti Balett, születésnapja alkalmából egy különleges szólót ad elő, melyben élettörténetét táncolja el. 

Kalliopi Venieri Athénban született, de Rio de Janeiróban nőtt fel. George Balanchine Hamburgban személyesen tanította őt. A Holland Nemzeti Balettnél táncolt a társulat híres Hattyúk tava-előadásban is, mely után őt tartották Európa legjobb fekete hattyújának, és a híres orosz balerina, Galina Ulanova dicséretét is kivívra. Később Athénban megnyitotta saját balettiskoláját, melyet 24 évig vezetett, és ahol az alábbi videó készítője, Vincent Guy megismerkedett vele. Vincent ösztönözte őt arra, hogy 10 évnyi szünet után ismét táncolni kezdjen, hogy elkészülhessen a „Life Story” című rövid film Kalliopi közelgő születésnapja alkalmából.

Ide kapcsolódik:
Látta a zenét és hallotta a táncot - George Balanchine-ra emlékezünk

A balerina egy olyan szólót választott a filmhez, amelyet valaha egyik tanítványa számára készített Mozart egyik legközismertebb és legkedveltebb versenyműve, a 21. Zongoraverseny Andante tételére. A darab népszerűségét egyébként az is növelte, hogy az 1967-ben készült svéd film, az Elvira Madigan a versenymű második tételét használta fel kísérőzenéül – ahogy Kalliopi is szólójához. Rengeteg interpretáció született tehát a műből, de Kalliopi és a videó készítője szerint is egyértelműen Anda Géza játéka a leghitelesebb. „A darab maga érzelmileg igen átható, és egyes értelmezések ezt el is túlozzák. Anda megfelelő arányokat tart. Ezt a verziót használtam 1981-ben is, és még mindig megvan lemez a polcomon” – mondta Kalliopi, aki miután a táncot befejezte, szobrázattal kezdett el foglalkozni: „A szobrászat lehetővé teszi számomra, hogy táncosként folytassam a munkám, csak egy új médiumon keresztül. A táncmozdulatokat az ujjaimban érzem, amikor az agyaggal dolgozom.”

A videó, mely 5 nap alatt készült el Athénban, 5 életszakaszt ölel fel: születés, gyermekkor, serdülőkor, érett és időskor:

(Via Slipped Disc)

Promóció

X
X