Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Aki újrafogalmazta az amerikai cowboy-klisét – 91 éves Clint Eastwood

Aki újrafogalmazta az amerikai cowboy-klisét – 91 éves Clint Eastwood

Clint Eastwood San Franciscóban született 1930. május 31-én szegény családban, így sok szakmát volt kénytelen kipróbálni: volt favágó, vándorzenész és úszómester is a hadseregben. A hetvenes évek elejére azonban az egyik legnagyobb amerikai sztárrá vált, megalapította saját filmgyártó cégét is, és filmrendezőként is bemutatkozott. Számos díj kitüntetettje, összesen tíz alkalommal jelölték Oscar-díjra, és öt alkalommal ki is érdemelte az elismerést.

- hirdetés -

1959-ben kapott lehetőséget, hogy részt vehessen egy sokrészes televíziós sorozatban, mellyel országos ismertségre tett szert, de a filmszakmában Sergio Leone fedezte fel.

- hirdetés -

Az Egy marék dollárért (1964), a Még pár dollárral többért (1965) és A Jó, a Rossz és a Csúf (1966) sikerével beindult filmes karrierje, azonnal nemzetközi sztár lett, újrafogalmazva az amerikai cowboyokról alkotott hagyományos képet.

Ezután sorra következtek a szereplésével elkészült westernfilmek, majd jöttek a háborús kalandfilmjei. A hetvenes években indult útjára a Piszkos Harry sorozat is, amely új korszakot nyitott a zsarufilm műfajának történetében, hiszen Eastwood benne megteremtette az öntörvényű igazságosztó zsaru imidzsét.

előbb lőtt, és csak utána kérdezett.

Nem titkolta, hogy nem vérzik a szíve a hátba lőtt gonosztevőkért.

1973-ban megrendezte a később 3 Golden Globe-díjra jelölt filmjét, a Szerelem korhatár nélkült. A Bird – Charlie Parker élete (1988) című filmjéért a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat érdemelte ki 1989-ben, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon pedig Arany Pálma-díjra jelölték.

A film olyan szempontból nem meglepő munkája, hogy gyerekkora óta rajongott a jazzért. Autodidakta módon megtanult zongorázni és énekelni, sőt még dalokat is írt. Hivatásos zenésszé nem vált soha, de mégis megkapta azt, amelyre csak egy jazz-zenész vágyhat: 1997-ben meghívást kapott a Carnegie Hall-ba.

Zene iránti érdeklődését fia, Kyle is örökölte, aki sikeres jazz-előadó lett. Rendezőként és zenészként egyaránt sokat tett a jazz népszerűsítéséért, a zenészek pedig örömmel kapcsolódtak be a közös munkákba. Eastwood egy ízben azt nyilatkozta, hogy soha nem lesz képes méltó módon kifejezni és visszaadni mindazt, amit a jazztől kapott.

1992-ben rendezőként és színészként is részt vett a Nincs bocsánat című westernfilm létrehozásában, melyben rajta kívül több híres színész is szerepelt: Gene Hackman, Morgan Freeman és Richard Harris. A film nagy siker volt, kilenc Oscar-díjra jelölték, amelyből négyet meg is nyert – Eastwood kettőt: a legjobb film és a legjobb rendező díját.

1994-ben életművének, munkásságának elismeréséül megkapta az Oscar-életműdíjat, az Irving G. Thalberg emlékdíjat.

1997-től teljes egészében a rendezés felé fordul, de filmszerepeket továbbra is vállal. A 2004-ben bemutatott Millió dolláros bébi (2004) című film rendezője, producere, szereplője és zeneszerzője is volt egy személyben, amiért megkapta a legjobb rendező és a legjobb film Oscar-díját – ismét. 2012-ben annak ellenére vállalta el Az utolsó csavar (Trouble with the Curve) című film főszerepét, hogy négy évvel korábban, a Gran Torino sikere után kijelentette, hogy nem óhajt több filmszerepet játszani, inkább a rendezésre koncentrálna.

2014-ben két filmjét is bemutatták: a Fiúk Jerseyből (Jersey Boys) az 1950-es évek Amerikájában röpíti a nézőt, ahol az énekes Frankie Vallie és a The Four Seasons zenekar történetét dolgozza fel az azonos című Broadway-szenzáció alapján. Az év végére került bemutatásra másik filmje, amely egy az iraki háború hőséről, Chris Kyle mesterlövészről szól, akinek a nevéhez fűződik a legtöbb találat az amerikai hadsereg történetében.

90 millió dolláros bevételével megdöntötte minden korábbi januári hétvége észak-amerikai mozis rekordját a hat Oscar-díjra jelölt Amerikai mesterlövész című iraki háborús film.

„Az öregedés lehet jó móka is, ha kicsit belelazulunk és kiélvezzük. Fiatalon meggondolatlanok és vakmerőek vagyunk, aztán konzervatívvá válunk, de idővel megint teret kap a meggondolatlanság. Ahogy öregszünk, egyre kevésbé félünk, a kétségeink háttérbe szorulnak és elmúlik az állandó önmarcangolás – mondta Eastwood, aki 90 évesen is fejlődni és tanulni akar” – írja Clint Eastwoodról szóló cikkében a 24.hu.

(Via Wikipedia, Győri Szalon, 24.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!