Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kollégája védelmében a nyilvánossághoz fordult, kirúgták a szombathelyi hegedűtanárt

Kollégája védelmében a nyilvánossághoz fordult, kirúgták a szombathelyi hegedűtanárt

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolából június 15-én bocsátotta el a tankerület vezetése Rác Gábor hegedűtanárt, aki kiállt az intézmény igazgatóhelyettese mellett a kollégák és a szakértők által is igazságtalannak vélt mesterpedagógusi minősítő vizsga kapcsán. 

- hirdetés -

Az elbocsátás országos visszhangot kapott, még petíciót is indítottak, hogy megmentsék a már régóta hegedűt oktató, a gyerekek és szülők körében is kedvelt Rác Gábor állását, aki maga nyilatkozott az ügyről.

- hirdetés -

A zeneiskolai botrány Pulay Teréz igazgatóhelyettes mesterpedagógusi minősítő eljárása kapcsán robbant ki. „Mindannyiunkat megdöbbentett, hogy Teri nem felelt meg. A szakértők is azonnal az Oktatási Hivatalhoz fordultak és tiltakoztak” – kezdte a történetet Rác Gábor, akinek beszámolója alapján kiderült, hogy az intézmény igazgatója, Czenek László egyáltalán nem várt, korábbi viselkedésének és nyilatkozatainak ellentmondó, „szemet szúróan alacsony pontozása” következtében meg is változtatják az eddigi minősítő eljárás rendszerét. Pulay Teréz esetében ugyanis – akinek dolgozata a szakértők szerint is kiváló volt – felállt az az igazságosnak egyáltalán nem nevezhető helyzet, hogy a kétharmados pozitív értékelést az egyharmados negatív értékelés felülbírálta.

„A pontozás zárt rendszerben történik, senki nem látja a bizottsági tagok által adott értékelést, csak az összesítést. A két külső szakértő tag azonban úgy megdöbbent a 82 százalékos eredményen, hogy a fellebbezés folyamán közölték az általuk adott százalékot. E szerint egyikük 100- , a másikuk 91 százalékos értékelést adott. Ezek alapján nem volt nehéz kiszámolni, hogy a bizottság intézményi delegáltja, az iskola igazgatója, Czenek László 55 százalékos értékelést adott be, ezzel több pedagógus szerint szándékosan megbuktatva kollégáját” – olvasható egy, az üggyel foglalkozó korábbi cikkben.

Pulay Teréz értékelése habár jogilag támadhatatlan, erkölcsileg, etikailag nagyon is az, folytatta Rác Gábor, aki szerint azokat a kollégákat, akiket alkalmaznak a zeneiskolában, végsősoron azért veszik fel, mert alkalmasnak tartják őket az adott munkára, és ez a történet „erkölcsi nonszensz”.

Nekünk támogatnunk kéne egymást. Még ha bizonyos dolgokban nem is értünk egyet…szakmailag nem szabadna egymásra támadnunk. Ennek a támogatásnak a teljes hiánya mutatkozik meg Czenek László pontozásából.

Rác Gábor úgy döntött, hogy az igazgató elleni tiltakozás élére áll: felkereste Fodor István szombathelyi tankerületi vezetőt is, és felszólította, hogy hívja vissza a kollégái bizalmát teljesen elveszítő Czenek Lászlót intézményvezetői posztjából, miután Pulay Teréz a tankerülethez fordult az üggyel, de fellebbezésére csak azt a választ kapta, hogy „az igazgatóval kell ezt megbeszélni”. Ő azonban a beszámolók alapján teljesen elzárkózott a tárgyalásoktól. „Én eddig végig az igazgató úr mellett voltam” – mondta Rác Gábor, aki bevallotta, hogy sosem érezte szükségét annak, hogy Czenek László elen dolgozzon, sőt, még meg is rótták, amiért állítólag túlságosan is támogatta Czenek Lászlót. „Pulay Teréz megbuktatása egy olyan pont volt, amitől hirtelen 180 fokos fordulatot vett a Czenek Lászlóról alkotott véleményem.”

Az ügyben nagy problémát jelnetett a „sértettek” véleménye szerint, hogy a döntést a tankerületi igazgatók hozzák meg minden esetben, akik „nem tudják felméri a valós helyzeteket”, hiszen ők nem teljes állásban dolgoznak egy iskolában.

Rác Gábor az igazságtalanságot, „szőnyeg alá söprést” nem tudta annyiban hagyni, és bár számolt azzal, hogy elveszítheti állását, engedély nélkül, nevét vállalva fordult a médiához, hiszen

egy ilyen helyzetben a pedagógusoknak nincs más eszközük kiállni az igazukért.

Véleménye szerint azt a tanárt, aki a nyilvánossághoz fordul, többnyire megvetik. Ennek ellenére a hegedűtanár kirúgása ellen indított online petíciót több mint 500-an írták alá, köztük Rác kollégái is.

Háromból három gyermekemet tanította hegedülni RÁC GÁBOR a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola VOLT hegedű tanára! Amit…

Közzétette: Zsolt Kalló – 2020. június 15., hétfő

 

Rác Gábort elbocsátották, az igazgatóhelyettest lefokozták, az igazgatót viszont senki nem vonta felelősségre. Rác Gábor nem számított rá, hogy kirúgják, azt hitte, legfeljebb egy megrovást kap. Szerinte „elkeserítő a hangulat az iskolában”, a (volt) kollégái azonban csöndben vannak, és csöndben is maradnak ezután is.

A következő közlemény jelent meg Rác Gábor elbocsátásáról a Savaria Fórum önkormányzati lapban: „Az intézményben Pulay Teréz intézményvezető-helyettes minősítő eljárásának apropóján keletkezett szakmai feszültség a nevelőtestületben, Rác Gábor hegedűtanár mintegy 40 levelet írt kollégáinak, buzdítva vagy éppen megfenyegetve őket, hogy jó gondolják meg, kit támogatnak a vitában, az intézményvezetőt vagy a helyettesét. Két alkalommal még a tankerületi igazgatót is megfenyegette, hogy országos sajtóbotrányt robbant ki. A tankerület mindent elkövetett az ügy békés rendezése érdekében, mediációs eljárást folytatott le, majd közös nyilatkozattal próbálta a feszültséget csökkenteni. Az intézményből érkező visszajelzések alapján azonban a légkör továbbra is feszült, a szakmai munka így nehézségbe ütközik, ezért a tankerület egy másik intézményben történő munkavégzést ajánlott fel Rác Gábor számára, amit ő nem fogadott el.”

A véleményéért elbocsátott Rác Gáborról videó is készült, melyet itt lehet megtekinteni.

(Via nyugat.hu, index.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.