Papageno Radio
Intermezzo Lapozgass ingyenesen letölthető dadaista magazinokat!

Lapozgass ingyenesen letölthető dadaista magazinokat!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Épp a dadaizmus kincsei után kutatsz? Az amerikai Iowai Egyetem Dada-archívumában folyóiratok, könyvek és szórólapok lenyűgöző gyűjteményét találhatod meg, és most még oda sem kell utazni értük.  

A dadaizmus vagy Dada az irodalomban és a képzőművészetben egyaránt jelentkező avantgárd művészeti mozgalom volt a 20. század elején. Az elnevezés a dada (vesszőparipa, „blabla”) francia szóra vezethető vissza, mivel célja a megdöbbentés volt.

Az első dadaista csoport 1916-ban szerveződött Zürichben Hugo Ball, Richard Hülsenbeck és Tristan Tzara vezetésével. Később a mozgalom jelentős központjai közé tartozott Berlin, Köln, Hannover, New York és Párizs, és kisebb dadaista csoportok alakultak Hollandiában és Olaszországban is. A dadaista mozgalom az 1920-as évek közepére megszűnt, de eredményei nagy hatást gyakoroltak a későbbi neoavantgárd törekvésekre, így Magyarországon Kassák Lajos, Déry Tibor, Moholy-Nagy László és Barta Sándor munkásságára.

Ide kapcsolódik:
Előkerült Moholy-Nagy László elveszettnek hitt kísérleti filmje

Hivatalosan a dadaizmus Zürichben keletkezett 1916-ban. A dadaizmus kalandja azonban egy évvel korában elkezdődött New Yorkban. Picabia és Duchamp korabeli tevékenysége már vitathatatlanul hordozza a dadaizmus szellemének csíráit. Ha a Dada igazi produkciója mindenekelőtt a gesztus, akkor Duchamp és Picabia igazán kiváló dadaista művészek voltak, amikor 1915-ben New Yorkban a svájci és német dadaistákhoz hasonló, csak sokkal erősebb tevékenységbe kezdtek. A dadaista tevékenységet sok ottani művész is átvette.

Ide kapcsolódik:
Marcel Duchamp, aki saját kötvények kibocsátásával akart nagyot szakítani Monte Carlóban

1979-ben alapított iowai Nemzetközi Dada Archívum tudományos forrásként használható a mozgalom tanulmányozásában.

A színes gyűjteményben ide kattintva böngészhetsz.

(Via Openculture)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X