Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megszületett a döntés - Ennyi pénzt kap a kulturális szféra a járvány...

Megszületett a döntés – Ennyi pénzt kap a kulturális szféra a járvány után

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még június 4-én jelentette be, hogy egy több milliárd forintos csomagot dolgoznak ki azoknak a gazdasági károknak az enyhítésére, amiket a koronavírus-járvány a kulturális ágazatban okozott. Az Index.hu nemrég vette észre, hogy a támogatás részletei azóta meg is jelentek a Magyar Közlönyben.

A támogatásokat két részre bontották, hiszen van egy 1,4 milliárd forintos összeg, ami a tulajdonképpeni intézményi támogatás, és van egy 3,708 milliárdos keret, amit az intézmények által képviselt területek szerint osztanak szét.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Háborúban hallgatnak a múzsák

Az előbbiből a legnagyobb összeget, 400 millió forintot a Szépművészeti Múzeum kapja, Magyar Nemzeti Múzeumnak pedig 300 millió forint jut. Ugyanekkora támogatásban kap a Magyar Állami Operaház, míg a Hagyományok Házának 250 millió, a Zeneakadémiának pedig 150 millió jut.

Ide kapcsolódik:
Szabadúszó művészek éhkoppon - Hol a kiút?

A második összegből a legnagyobb részt, 1000 millió forintot a Nemzeti Filmintézet színészeket és színházakat támogató pályázati alapja kapja, 533 millióval segítenének a magyar operaél szereplőin, 400 millió forinttal kompenzálnák azt az árbevétel-kiesést, amit a járvány miatt a szabadúszó művészek és kulturális mikrovállalkozások szenvedtek el, de ugyanekkora összeg illeti meg a közművelődési technikusok alapját is.

Ide kapcsolódik:
Havi ezer euró támogatást kaphatnak a szabadúszó művészek Ausztriában

A Petőfi Irodalmi Múzeumon keresztül egyrészt a könyvszakmát, illetve a könnyűzenei szektort támogatnák, ezek a tételek összeadva 350 millió forintra rúgnak.

A részletes lista ide kattintva érhető el.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X