„Mi gerjesztjük a hullámokat” – évadot zárt a Miskolci Nemzeti Színház

Rusznyák Gábor, Lajos András, Szőcs Artur, Béres Attila - fotó: Éder vera / Miskolci Nemzeti Színház

Öt évvel ezelőtt a Kivilágos kivirradtig előadás alapozta meg azt az odafigyelést, amit azóta is kap a Miskolci Nemzeti Színház, hangsúlyozta Béres Attila igazgató. Hozzátette, az idei Feketeszárú cseresznye előadás hasonló reakciókat vált ki: mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy A vadkacsa mellett ez a produkció is meghívást kapott a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozóra.

Mint az alpinista, aki elől mászás közben viszik el a hegyet – így jellemezte a mostani félbeszakadt színházi évadot Béres Attila igazgató. „Elsősorban szeretném megköszönni a társulatnak a kitartó munkát, a közönségnek pedig az állandó és lelkes támogatást. Nem volt könnyű az elmúlt időszak, azonban a közönségünk biztató szavai arra sarkallták a társulatot, hogy még nagyobb lendülettel térjünk vissza a járványhelyzet után – hangsúlyozta. – Néhány éve úgy fogalmaztam, hogy meg kell lovagolnunk azokat a hullámokat, melyekre pár éve sikerült felülnünk; most azt mondom: már mi gerjesztjük a hullámokat, és törekszünk arra, hogy jó magasan tudjunk maradni” – fogalmazott Béres Attila, aki felsorolta a színház művészeinek idei díjait, köztük Görög László Színikritikusok Díját és Gábor Miklós-díját, Czakó Julianna Domján Edit-díját és Nádasy Erika Déryné-díját, továbbá előadásaik fesztiválmeghívásait, amelyek között a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a Városmajori Színházi Szemle és a Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé egyaránt megtalálható.

Ide kapcsolódik:
Nádasy Erika: „Ez a szerep pályafutásom egyik legnagyobb kihívása”

A 2019-2020-as miskolci évad számokban

 

2020. március 11-ig:

 

Összes előadás: 368

Nézőszám: 99 799 fő, (kb. 10 ezerrel több, mint a tavalyi év azonos időszakában)

Elmaradt előadás: 169

 

A járványügyi helyzet miatt 48 előadás maradt el márciusban, amelyre több mint ötezer néző váltott korábban jegyet. Több mint húszezer bérletes néző számára is pótolni kell az elmaradt előadásokat.

 

Az évad végéig a korábban ismert tervezett előadások alapján kb. 49 500 fő kiesést becsül a színház március 11-től július végéig. Ezek alapján hozzávetőleg 149 299 nézője lett volna a 2019-2020-as évadnak.

„A kultúra várost épít szlogen a mai napig elmondható Miskolc vonatkozásában. A kultúra megtartó erő, ebben pedig kulcsszerepet játszik a színház. Emberi kapcsolatok és jelenlét nélkül persze nehezen működik, és éppen ezért szeretném megköszönni a színház kezdeményezéseit a járványhelyzet és kényszerszünet alatt, melyek segítségével a színházi élmény eljuthatott a közönséghez” – fogalmazott Veres Pál, a város polgármestere, aki kiemelte a színház azon felajánlását, hogy egészségügyi dolgozókat hívott meg az újraindulás utáni első bemutatóra.

Ide kapcsolódik:
A karantén után Európában elsőként tart premiert a Miskolci Nemzeti Színház

A félbeszakadt évad miatt a színház idén saját díjait nem osztotta ki. Az Észak-Magyarország című napilap közönségszavazása alapján az évad előadása a Feketeszárú cseresznye, Szőcs Artur rendezése lett, az évad színművészének pedig Lajos Andrást választották a nézők. 

Lajos András az elismerés kapcsán elmondta: „Az a legfőbb, hogy élményt tudjak adni a közönségnek.  Az előadások alkalmával mindig úgy érzem, hogy gyümölcsözik a befektetett energia, a Feketeszárú cseresznyénél pedig ez többszörösen hatványozódik.”

Ide kapcsolódik:
A nyár végén tartják meg a hagyományos Városmajori Színházi Szemlét

A 2020/2021-es évadban a repertoáron maradó előadások mellett a tervek szerint kilenc bemutatót láthat a közönség.

Nagyszínház

Ábrahám Pál–Alfred Grünwald–Fritz Löhner-Beda: Bál a Savoyban operett (rendező: Szőcs Artur)

William Shakespeare: Szentivánéji álom vígjáték (rendező: Rusznyák Gábor)

Mel Brooks–Thomas Meehan: Producerek musical (rendező: Béres Attila)

Bartók Béla–Balázs Béla: A kékszakállú herceg vára opera (rendező: Szabó Máté)

Szomory Dezső: Hermelin színmű (rendező: Mohácsi János)

 

Kamaraszínház

Grimm testvérek–Gimesi Dóra: Hamupipőke zenés mesejáték (rendező: Markó Róbert)

Tracy Letts: Linda vista vígjáték (rendező: Keszég László)

Harold Pinter: Hazatérés tragikomédia (rendező: Ascher Tamás)

Petőfi Sándor: A helység kalapácsa – a Miskolci Balett előadása (rendező-koreográfus: Kozma Attila)