Papageno Radio
Intermezzo Visszakerült a prágai Óvárosi térre a cseh társadalmat megosztó Mária-oszlop

Visszakerült a prágai Óvárosi térre a cseh társadalmat megosztó Mária-oszlop

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Visszakerült június 4-én Prága történelmi központjába, az Óvárosi térre annak a barokk Mária-oszlopnak a másolata, amelyet 1918 novemberében, röviddel a Habsburg Monarchia bukása után döntött le a tömeg egy tüntetésen, mivel az oszlopot a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképének tartották.

Az eredeti oszlop másolatát Petr Vána szobrász készítette el. A prágai városi tanács több, egymásnak ellentmondó döntés után az év elején jóváhagyta, hogy azt az Óvárosi téren, a ledöntött oszlop helyén állítsák fel. A tervek szerint a térrendezési munkálatok augusztus közepén befejeződnek, és a Mária-oszlop újbóli ünnepélyes felavatására szeptemberben kerülhet sor.

A Mária-oszlopról és másolata felállításáról Prágában az 1990-es évek közepétől éles társadalmi vita folyik. Bár az oszlop mása már évek óta kész volt, a városi tanács még tavaly nyáron is elutasította az engedélyezést. Több történész szerint a cseh múlt megtagadása lenne, ha a Mária-oszlop visszakerülne az Óvárosi térre. A városvezetésben módosult erőviszonyok miatt azonban tavaly ősszel a tanács jóváhagyta az oszlop másának felállítását, majd a hivatalos építési engedélyt is kiadták. Petr Vána a fennmaradt részek, valamint korabeli fényképek és háttéranyagok alapján készítette el az oszlop másolatát. A szobrász azt remélte, hogy az egykori oszlop helyén végzett ásatások során megtalálják az 1650-ben állított eredeti szobor alapjait, azokban pedig a Mária-oszlop alapítólevelét is, de ezek nem kerültek elő.

Ide kapcsolódik:
Nemzeti kulturális emlékhely lett Mozart egykori prágai villája

Az oszlopot 1650-ben annak emlékére emelték, hogy Prága a harmincéves háború végén, 1648-ban sikeresen visszaverte a svédek támadását, így a város megmenekült. A túlerőben lévő svédek ostroma alatt a prágaiak fogadalmat tettek, hogy ha sikerül megvédeniük városukat, hálául emléket állítanak Szűz Máriának. Az oszlop – Jan Jirí Bendl alkotása – idővel sok cseh szemében a fehérhegyi csatát (1620) követő, gyűlölt osztrák és katolikus uralom jelképévé vált. Az oszlopot 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntötte. Csehszlovákia megalakulása (1918. október 28.) után országszerte számos, a Habsburgokhoz köthető szobrot döntöttek le. Szlovákiában hasonló volt a helyzet a magyar szobrokkal.

Az 1989-es rendszerváltás után a mai napig csak egyetlen „Habsburg-szobrot” sikerült visszavinni a város köztereire. A Mária-oszlop az Óvárosi tér közepén állt, közel Husz János közismert szobrához. Többen úgy vélik, hogy a protestantizmus jelképét a katolicizmus jelképe kiegészíti.

(Via MTI)

Promóció

X
X