Papageno Radio
Intermezzo Enyedi Ildikó is beadta a felmondását az SZFE-n

Enyedi Ildikó is beadta a felmondását az SZFE-n

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ahogy korábban írtuk, lemondott a Színház-és Filmművészeti Egyetem teljes vezetése és a szenátus is. A döntést azzal indokolták, hogy a vezetőséget minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották. Balázs Gábor ennek hátteréről beszélve elmondta, hogy Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas rendező is felmondott az egyetemen.

Balázs Gábor, az SZFE Film-és Médiaintézet frissen lemondott vezetője az ATV-n beszélt arról, hogy hogy egy konzekvensen végrehajtott folyamat egyik állomására értek el, lehet, hogy a dolog végére, ezt még most nem tudják megmondani.

Indult szerinte egy lejárató kampánnyal, volt egy jogi része, soha semmit nem írtak le, nem tárgyalások, hanem diktátumok volta. Ma kaptak egy aláírt alapító okiratot és egy SZMSZ-t, ami a két legfontosabb dokumentuma egy egyetemnek.

Ebből számukra kiderült, hogy nem maradt semmi mozgásterük, és mindaz a naivitás, ami miatt reménykedtek az esetleges együttműködésben, a mai nap során porrá zúzódtak. Azt is közölte, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriummal nem tudtak találkozni. A kuratórium fogadja el az egyetem költségvetését és beszámolóját, így a szenátus és az egyetem vezetőséget csak kirakat szerepet kapna.

Balázs bejelentette, hogy Enyedi Ildikó felmondott az egyetemen, ami azért is szomorú, mert ő lett volna a rendező-operatőr MA-osztálynak a vezetője, így az általa vitt BA-osztályt nem fogja továbbvinni. Ez egy óriási baj, olyan mély seb, amit nem tudják, hogy hogyan lehet megoldani.

Enyedi Ildikó rendező kapja az idén a Palicsi Filmfesztivál életműdíját, az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést.


 

Az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját korábban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, a helyzet javulása miatt viszont a szervezők úgy döntöttek, végül mégis megrendezik szeptember 12. és 18. között.

A filmmustra versenyprogramjában tizenkét európai alkotás szerepel, az ünnepélyes megnyitót követően szeptember 12-én A nép neve című szerb alkotást, valamint az olasz Matteo Garrone Pinokkióját tekintheti meg a közönség.


 

A versenyprogramban egy magyar film, Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című alkotása is helyet kapott. A fesztivál egy hete alatt egyebek mellett látható lesz még a francia Philippe Garrel A könnyek sója, valamint a lengyel Agnieszka Holland Sarlatán című filmje.


 

Az aktuális kérdésekkel foglalkozó Párhuzamok és ütközések című válogatásba bekerült Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című, első nagyjátékfilmje.

 

Az öttagú zsűri a fesztivál legfontosabb elismeréseit, a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját ítéli oda a fesztivál utolsó napján, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak vélt alkotásra.

 

A fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett ezúttal is láthatnak válogatást a nézők a legújabb magyar filmekből is, ezek listáját azonban még nem közölték.

Az első számú prioritás a bent lévő diákok érdekei és oktatása, ezért egy olyan személy se mondott le, akinek osztálya van. Az új osztályoknál viszont nem tudja megmondani, hogy mi lesz.

(VIA atv.hu)

Promóció

Stream és színház

X
X