Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Enyedi Ildikó is beadta a felmondását az SZFE-n

Enyedi Ildikó is beadta a felmondását az SZFE-n

Ahogy korábban írtuk, lemondott a Színház-és Filmművészeti Egyetem teljes vezetése és a szenátus is. A döntést azzal indokolták, hogy a vezetőséget minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották. Balázs Gábor ennek hátteréről beszélve elmondta, hogy Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas rendező is felmondott az egyetemen.

- hirdetés -

Balázs Gábor, az SZFE Film-és Médiaintézet frissen lemondott vezetője az ATV-n beszélt arról, hogy hogy egy konzekvensen végrehajtott folyamat egyik állomására értek el, lehet, hogy a dolog végére, ezt még most nem tudják megmondani.

- hirdetés -

Indult szerinte egy lejárató kampánnyal, volt egy jogi része, soha semmit nem írtak le, nem tárgyalások, hanem diktátumok volta. Ma kaptak egy aláírt alapító okiratot és egy SZMSZ-t, ami a két legfontosabb dokumentuma egy egyetemnek.

Ebből számukra kiderült, hogy nem maradt semmi mozgásterük, és mindaz a naivitás, ami miatt reménykedtek az esetleges együttműködésben, a mai nap során porrá zúzódtak. Azt is közölte, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriummal nem tudtak találkozni. A kuratórium fogadja el az egyetem költségvetését és beszámolóját, így a szenátus és az egyetem vezetőséget csak kirakat szerepet kapna.

Balázs bejelentette, hogy Enyedi Ildikó felmondott az egyetemen, ami azért is szomorú, mert ő lett volna a rendező-operatőr MA-osztálynak a vezetője, így az általa vitt BA-osztályt nem fogja továbbvinni. Ez egy óriási baj, olyan mély seb, amit nem tudják, hogy hogyan lehet megoldani.

Enyedi Ildikó rendező kapja az idén a Palicsi Filmfesztivál életműdíját, az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést.

 

Az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját korábban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, a helyzet javulása miatt viszont a szervezők úgy döntöttek, végül mégis megrendezik szeptember 12. és 18. között.

A filmmustra versenyprogramjában tizenkét európai alkotás szerepel, az ünnepélyes megnyitót követően szeptember 12-én A nép neve című szerb alkotást, valamint az olasz Matteo Garrone Pinokkióját tekintheti meg a közönség.

 

A versenyprogramban egy magyar film, Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című alkotása is helyet kapott. A fesztivál egy hete alatt egyebek mellett látható lesz még a francia Philippe Garrel A könnyek sója, valamint a lengyel Agnieszka Holland Sarlatán című filmje.

 

Az aktuális kérdésekkel foglalkozó Párhuzamok és ütközések című válogatásba bekerült Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című, első nagyjátékfilmje.

 

Az öttagú zsűri a fesztivál legfontosabb elismeréseit, a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját ítéli oda a fesztivál utolsó napján, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak vélt alkotásra.

 

A fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett ezúttal is láthatnak válogatást a nézők a legújabb magyar filmekből is, ezek listáját azonban még nem közölték.

Az első számú prioritás a bent lévő diákok érdekei és oktatása, ezért egy olyan személy se mondott le, akinek osztálya van. Az új osztályoknál viszont nem tudja megmondani, hogy mi lesz.

(VIA atv.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.