Papageno Radio
Folk A Csík zenekar és az 50 éves LGT együtt készített új lemezt

A Csík zenekar és az 50 éves LGT együtt készített új lemezt

A Csík zenekar még soha nem adott ki olyan lemezt, amely csak feldolgozásokat tartalmazott, ráadásul egyetlen zenekar dalaiból válogatva. 2020 júniusában rögzítették a 9 dalt tartalmazó albumot, amelyen az LGT kompozícióit
muzsikálják abban az erős népzenei elemekkel átitatott hangzásvilágban amely annyira jellemző rájuk.
Az albumon tehát az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Lokomotív GT dalai új ruhát öltenek.

Az LGT oldaláról is érezhető a szeretettel teli támogatás: Presser Gábor és Karácsony János is aktív résztvevői az albumnak, valamennyi dalban együtt játszottak a Csík zenekarral.

Ide kapcsolódik:
„Velünk minden nap történt valami” – megjelent Presser Gábor első könyve

Az albummegjelenés mellett egy ünnepi koncertre is készül a zenekar, december 28-án rendezik meg hagyományos, Óévbúcsúztató koncertjüket a Budapesti Kongresszusi Központban, ahonnan a zenekar történetében először online stream-koncertet adnak: „Az előadást elsősorban a járvány okozta társadalmi nyomásból való lelki feltöltődésnek szentelnénk, de annak tartalmát és gondolatiságát az összetartozás megjelenítése adná a 20. és 21. századi magyar történelmi események és a népzene tükrében.”

A Trianon 100. évfordulója előtt tisztelgő Összetartás koncert vendégei a Magyar Állami Nép Együttes, Pál István „Szalonna”, Őze Áron.

Miért lett a koncert címe Összetartozás? Mert:

– a népzene az egyik fontos pillére a nemzeti és nemzetek feletti összetartozásnak, mely tértől és időtől függetlenül összeköt. Hol könnyet, hol mosolyt csal az ember arcára, de mindig erőt és hitet ad a jövőnek.

– a határok feletti nemzetegyesítés a magyar népzene sokszínű  eszköztárával

– szellemi és érzelmi kulturális felemelkedés a 100 év tükrében

 

A koncert tematikája:

– népzenegyűjtés időszaka, az 1900-as évek eleje, a magyar népzene  igazi valója az eredeti forrásból. Bartók – magyar falvak, Kodály – Felvidék és Lajtha László – Erdély

– Trianon és élet a Trianon után, az összetartozás megjelenítése  a világháborúk idején, 56-os események, 1989 rendszerváltás

– a népzene megjelenése a városokban, újjáéledő és virágzó népi  kultúra az 1990-es évektől napjainkig, a „táncházmozgalom”  kialakulása (1972. május 06. első táncház). A táncházmozgalom széles tömegeket vonz napjainkban is az egész Kárpát-meden cében, és a magyarok lakta diaszpórában szerte a világon.

Ide kapcsolódik:
„Minden érvényét veszítené, ha nem muzsikálhatnék a közönségnek” – 40 éves Pál István „Szalonna”

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!