Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elérhetővé vált az interneten Darwin A fajok eredete című munkájának két kézzel...

Elérhetővé vált az interneten Darwin A fajok eredete című munkájának két kézzel írt oldala

Elérhetővé vált az interneten Charles Darwin A fajok eredete című munkájának két kézzel írt vázlatoldala.

- hirdetés -

A dokumentumokat a 19. századi angol természettudós munkáit felvonultató Darwin Online nevű weboldalon tették elérhető, napra pontosan 161 évvel A fajok eredetének első megjelenése után (1859. november 24.) – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. „Darwin kézzel írta A fajok eredetének első vázlatát. A mű történelmi jelentőségét persze

akkoriban még nem ismerték fel és csaknem az összes kézirat odaveszett, még Darwin saját gyermekei is rajzpapírnak használták.

- hirdetés -

Ez a két oldal a ritka túlélők közé tartozik, és példátlan betekintést nyújt a világot megváltoztató könyv születésének folyamatába” – mondta a weboldalért felelős John van Wyhe tudománytörténész.

Ide kapcsolódik:
Darwin és a takácsmácsonya

Az eredeti kéziratból kilenc oldal magánkézben van, ebből mostantól kettőt a nagyközönség is tanulmányozhat. Mivel Darwin kézírása nehezen olvasható, ezért az eredeti szövegek gépelt formában is elérhetőek. A Darwin Online-ra újonnan felkerült egyéb fontos dokumentumok közé tartozik Darwin másik forradalmi művének, Az ember származása és a nemi kiválasztás című írása vázlatának egy oldala, Az ember és az állat érzelmeinek kifejezése című, szintén nagyhatású művének két vázlatoldala, valamint a természettudós három levele, amelyet egy korábbi professzorának, valamint két kollégájának címzett.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.