Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 700 év után kérik Dante Alighieri felmentését egy korrupciós ügyben

700 év után kérik Dante Alighieri felmentését egy korrupciós ügyben

Világirodalom egyik legismertebb, 700 éve elhunyt szerzőjét hivatali korrupció miatt marasztalták el, aminek következtében soha nem térhetett vissza szülőföldjére.

- hirdetés -

Sperello di Serego Alighieri megváltoztatná a felmenője, Dante Alighieri ellen 1302-ben hivatali korrupció vádjában hozott elmarasztaló ítéletet.

- hirdetés -

„Firenze, Dante szülővárosa 1301-ben a szélsőségesen pápapárti fekete guelfek kezére került, akik kegyetlenül leszámoltak a fehér guelfekkel. A költő a fehér guelfekhez tartozott: ugyan erős bizalommal volt a pápák iránt, de úgy látta jónak, ha inkább az egyház ügyeivel foglalkoznak, a világiak irányítását meghagyják másoknak. A hatalomátvétel után korrupcióval vádolták meg, 5 ezer forint pénzbírságra ítélték és két évre száműzték. Mivel Dante az idézés ellenére nem jelent meg a bíróság előtt, 1302. március 10-én az ítéletét máglyahalálra változtatták. Menekülnie kellett, és soha többé nem tudott visszatérni a szülőföldjére” – írja a The Guardianre hivatkozva a hvg.hu.

Ide kapcsolódik:
Honnan ered a babérkoszorú, és kik viselik még ma is?

Az olasz jog szerint korábbi ítéleteket időkorlát nélkül lehet felülvizsgálni, amennyiben az elítéltet tisztázó bizonyíték kerül elő. Az ügyben májusban konferenciát rendeznek, ahová meghívást kapott Antoine de Gabrielli is, annak a hivatalnoknak a leszármazottja, aki Dantét elítélte.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X