Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo New Yorkban állítják ki Kucsora Márta képeit

New Yorkban állítják ki Kucsora Márta képeit

New Yorkban nyílt önálló kiállítása Kucsora Mártának, a Kálmán Makláry Fine Arts művészének. A tíz monumentális alkotást bemutató tárlatnak a tekintélyes Postmasters Gallery ad otthont Manhattan művésznegyedében.

- hirdetés -

A „Super Natural” című válogatás Kucsora első bemutatkozása az Egyesült Államokban, de művészetét az amerikai galéria a legnagyobb absztrakt festőkhöz – Jackson Pollockhoz, Helen Frankenthalerhez és Gerchard Richterhez – hasonlítja.

- hirdetés -

Kiemelik Kucsora festészetének kísérletező természetét, különleges anyaghasználatát „folyatásos” technikáját és nagyméretű műveinek erőteljes energiáit.

Kontroll a véletlen felett, ritmus és rend a káoszban – ez a Kucsora alkotások esszenciája, kulcsfogalmai a természet és az absztrakció. Ő maga természetabsztrakcióknak tartja festményeit, de soha nem közvetlenül ábrázolja a természetet, hanem felidézi a benne zajló átalakulásokat, például a tenger mozgását vagy az őszi táj hangulatát.

"<yoastmark
Kucsora Márta képei – Fotó: az alkotó saját oldala

Az organikus folyamatok ábrázolása kémiai kölcsönhatások eredményeként jön létre:

a festőnő festékeket és adalékanyagok kever össze, amik reakcióba lépnek egymással,

majd a padlóra fektetett nagyméretű vászonra egymás után felhordja a festékrétegeket, végül utolsó gesztusként helyenként vízzel visszamossa a felső réteget. Ebben az alkotói folyamatban fontos szerephez jut a véletlen és a gesztus, ezért módszerét folyamatfestészetnek tartja, az anyag változásait és a mindent átható életerő működését ragadja meg. Munkái mögött évekig tartó, folyamatos műtermi kísérletezés áll, az inspiráció nemegyszer maga a munkafolyamat.

"<yoastmark
Kucsora Márta képei – Fotó: Kyle Knodell, a Postmasters Gallery jóvoltából.

Kucsora Márta kiállítása május 1-ig látható New Yorkban. Ahogy a járványhelyzet engedi új, önálló kiállítása nyílik az őt képviselő budapesti galériában, a Kálmán Makláry Fine Arts-ban. Nemrégiben jelent meg az eddigi életművét bemutató 200 oldalas album, 122 reprodukcióval, 30 részletgazdag nagyítással. Tavaly év végén pedig a kínai Deji Art Museum (Nanking), vásárolt több Kucsora festményt egy 2022-ben megrendezendő kiállításra. Amerika után tehát Kína a következő állomás.

Ide kapcsolódik:
A szabadságot lelkében hordozó alkotó – Reigl Judit 97 éves

A fiatal művész pályájának nem New York az első külföldi állomása.

Műveit az elmúlt években a legjelentősebb nemzetközi művészeti vásárokon – egyebek közt Londonban, a Masterpiece vásáron, a brüsszeli BRAFA-n, a franciaországi Art Paris –n – is bemutatta a Kálmán Makláry Fine Arts. A KMFA képviseli Reigl Juditot, Hantai Simont és Francois Fiedlert is, ebbe a modern művészeti technikába és szellemiségbe illeszkedik Kucsora Márta festészete is.

"<yoastmark
Kucsora Márta képei – Fotó: Kyle Knodell, a Postmasters Gallery jóvoltából.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.