Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Gothár Péter új filmje hamarosan a mozikban

Gothár Péter új filmje hamarosan a mozikban

Május 20-tól vetítik országszerte Gothár Péter Hét kis véletlen című új filmjét, amelynek világpremierje a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2020 októberében.

- hirdetés -

A filmdráma egy pesti család életét követi nyomon többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. A Megáll az idő (2003) rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozik. Érzékeny alkotás, amely egyfajta „zenés képeskönyv” finom humorral átszőve.

- hirdetés -

Központi alakja Gertrúd (Rezes Judit), a középkorú énektanárnő és feleség, aki egy kihűlt kapcsolatban él férjével (Mészáros Máté) és nagyfiával (Börcsök Olivér) valahol a nagyvárosban. Fanatikus rajongással vezet egy kórust. A huszonéves Albán (Mészáros Blanka) Londonból érkezett haza. A két nő villámcsapásszerű hatással van egymásra. Gertrúdban egy pillanatra felvillan az újrakezdés lehetősége, de aztán ismét visszaáll az élet „rendetlensége és bizonytalansága”.

„A történet olyan emberekről szól, akikben végig ott van a szeretés vágya, az új élet reménye és a hétköznapokban megélt lét abszurditása, akik iróniával szemlélik a világot, a családi létet. A film töredezett dialógusokban rajzol meg jellemeket, intim beszélgetésekkel, narratív képsorokkal vázolja fel a banálisan pontos családképet” – mondta el Gothár Péter rendező. „A mai tizen-huszonévesek köznapi nyelvhasználatának radikalizmusát ütközteti a kortárs irodalom nyelvi teréből származó idézetekkel, allúziókkal, egyfajta emelkedettebb, lírai regiszterrel” – tette hozzá.

A film világpremierje az A kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2020 októberében, a magyar mozikban pedig május 20-tól látható. A főszereplők mellett Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István tűnik fel. A forgatókönyvet Bognár Péter, Gothár Péter és Németh Gábor jegyzik. A film operatőre Táborosi András, vágója, Szórád Máté, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, díszlettervezője Torma Mária volt. A zeneszerző Selmeczi György, a producerek Kovács Gábor és Pataki Ági, társproducer Kenesei Edina. A filmet a gyártó Filmpartners forgalmazásában vetítik a magyar mozik.

(Via MTI, Magyar Narancs)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.