Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo André Ferenc és Czakó Zsófia az Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj nyertesei

André Ferenc és Czakó Zsófia az Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj nyertesei

Első alkalommal adták át a már legalább egy kötettel rendelkező íróknak szánt ösztöndíjat. A 2-2 millió forintos támogatást egy női és egy férfi alkotónak ítéli oda az évente változó összetételű zsűri.

- hirdetés -

Az idén először meghirdetett Mastercard – Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 81 pályázat érkezett. Az ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Indul a 10. Margó Irodalmi Fesztivál

A díjat Czakó Zsófiának és André Ferencnek ítélte oda a zsűri.

André Ferenc 1992-ben született Csíkszeredában, költő, slammer, műfordító, szerkesztő, irodalomszervező. Eddig két önálló kötete jelent meg, a Jelenkor Kiadónál 2018-ban a Szótagadó, valamint egy verses gyerekmese a koronavírusról Bújócskaverseny címmel a kolozsvári Koinóniánál. Európai álomparalízis. Kepler könyve című munkatervével pályázott, amely játékba hozza Madách Imre Az ember tragédiája című művét.

„André Ferenc költészete úgy szintetizálja a lírai hagyomány igen távoli irányait is, olyan erővel, ahogy a

hurrikán kap fel városokat, fenyveseket, ovis csoportot, üvegcserepet, éticsigát, Arany Jánost.

Olyan természetesen, azzal a könnyedséggel – az eredmény pedig egy párját ritkítóan nagy költészet, aminek valódi távlatait meglátni, meggyőződésem, az eljövő évtizedek egyik legizgalmasabb irodalmi tapasztalata lesz mindannyiunk számára” – hangsúlyozta laudációjában Simon Márton költő, a zsűri egyik tagja.

forrás: Mastercard Alkotótárs ösztöndíj
forrás: Mastercard Alkotótárs ösztöndíj

Czakó Zsófia 1987-ben született Győrben, első kötete, a Nagypénteken nem illik kertészkedni a Scolar Kiadónál jelent meg 2019-ben. Szívhang című regényterve részben egy vidéki kórház női patológiai osztályán játszódik. A főszereplő, Anna nehezen fogadja el első terhességének elvesztését.

„Czakó Zsófiát makacsul érdeklik az újrakezdett életek, a kisiklottnak látszó sorsok.

Amíg a „Nagypéntekben” egy dóm jegypénztárosának (alul) becsültsége lett a másik sors, most egy magyar falu közössége (színháza) tükrözi majd vissza a gyermekét elvesztő nő drámáját. Az ifjú szerzőt már most a közeliség, az egyszerűség, a valóság érdekli, a hétköznapi helyzetek, ünnepek, bevásárlás, főzés és látogatások” – emelte ki laudációjában Grecsó Krisztián, a zsűri tagja, író.

Az ösztöndíj első évére felkért zsűrijének tagja Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina voltak.

A díjat Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója adta át a 10. születésnapját ünneplő Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.