Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Leesett a falról, kiderült, hogy milliókat ér – lappangó Rembrandt

Leesett a falról, kiderült, hogy milliókat ér – lappangó Rembrandt

Egy elveszettnek hitt Rembrandt képet azonosított egy restaurátor, amikor bevittek hozzá egy megsérült festményt. A Háromkirályok imádása című festményt a mester 1632 és 1633 között festhette. A kutatók sokáig azt feltételezték, hogy a műnek csak másolatai maradtak fenn, ilyen utánzatok találhatóak Gothenburgban vagy Szentpétervárott.

- hirdetés -

A most megvizsgált mű régóta egy család gyűjteményének a része. Nekik sejtelmük sem volt róla, hogy egy valódi Rembrandtot birtokolnak egészen 2016-ig. Ekkor történt, hogy a kép leesett a falról és Antonella di Francesco restaurátorhoz került, hogy korrigálja a keletkezett sérüléseit.

- hirdetés -

„Ehhez fogható izgalom nem létezik” – nyilatkozta Di Francesco a felfedezés kapcsán.

A restaurátor munkája során több évszázadnyi lakkot távolított el a képről, amíg felbukkantak az eredeti, ragyogó színek. Ez megerősítette a gyanúját, hogy egy valódi Rembrandttal van dolga.

„Rembrandtot találni Olaszországban nem olyasmi, ami mindennap megesik az emberrel” – szögezte le Guido Talarico, az Olasz Örökségvédelmi alap elnöke a kép kapcsán rendezett szimpózium rendezője.

Rembrandt The Adoration of the Magi - forrás: wikipedia
Rembrandt The Adoration of the Magi – forrás: wikipedia

A képet eredetileg is birtokló család nem tervezi eladni a művet, viszont szívesen kölcsön adják múzeumok vagy galériák részére” – árulta el Talarico a CNN-nek.

Az olasz ANSA hírügynökség értesülései szerint a kép potenciális értéke 83,7 és 239 millió dollár között lehet. Az eddig aukción kifizetett legmagasabb összeg, amelyet egy Rembrandt képért fizettek 33,25 millió dollár volt. 2009-ben a Christie’s londoni aukcióján ütötték le a tételt.

Ide kapcsolódik:
100 önarcképet készített magáról Rembrandt, a holland festőóriás

Tavaly két lehetséges Rembrandt is felbukkant. Az egyik az oxfordi Ashmolean Museum korábbanmásolatnak tartott darabja és a pennsylvaniai Allentown Art Museum egy műtárgya, melyről előzőleg kijelentették, hogy csupán a mester műhelyében készült.

(via artnet.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!