Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Sundance-díjas és Oscar-jelölt filmek és alkotóik jönnek Miskolcra

Sundance-díjas és Oscar-jelölt filmek és alkotóik jönnek Miskolcra

A Sundance-díjas Hive című koszovói filmet, és az Oscar-díjra jelölt Quo vadis, Aida? című boszniai drámát is láthatja a közönség a szeptember 10. és 18. között megrendezett 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

- hirdetés -

Hagyományaihoz híven, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén is igyekszik bemutatni a magyar közönségnek a világ filmművészetének legfrissebb, legkülönlegesebb és legszínvonalasabb alkotásait. Sok nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációsfilmet a miskolci CineFesten láthat először a magyar közönség.

- hirdetés -

A fesztivál népszerű találkozási helyszíne a filmszerető közönségnek és a filmes szakmának is. A filmes alkotók, szakemberek nemcsak egymással találkoznak Miskolcon, hanem a közvetlenül beszélgethetnek a közönséggel is és kedvükre válogathatnak a sokszínű szakmai programok, vetítések, workshopok között.

részlet a Hive című filmből- forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
részlet a Hive című filmből- forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Az idei játékfilmes versenyprogramot már két különleges alkotás is erősíti. Blerta Basholli rendező Hive című filmje egy koszovói alkotás, amely a 2021-es Sundance fesztiválon – a rendezvény történetében először – „mindent vitt”: elnyerte a legjobb film-, a legjobb rendező- és a közönség díját is. A Hive egy családanya életét mutatja be a koszovói Velika Kruša faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a szerb megszállás alatt, sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak pedig nem nézik jó szemmel a megözvegyült Fahrije erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik és pénzt keres:

a falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el. A kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát – a film igaz történetalapján készült.

Jasmila Zbanic rendező már az első filmjével, a 2006-os Szerelmem, Szarajevóval megmutatta, hogy elképesztő érzékenységgel tud mesélni a boszniai háború traumáiról. A CineFesten magyarországi premierként vetített Quo vadis, Aida? című alkotását 2021-ben Oscarra nevezték a legjobb külföldi film kategóriában. Nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel készítette el a srebrenicai mészárlást bemutató megrázó filmjét.

A címszereplő hőse a műnek, Aida tolmács az ENSZ bázison és ő az, aki a sok, nála erősebb akarat ellenére meg akarja menteni a családját a város eleste után.

A fikciós cselekményszál mellett a rendező sok fájó tényt is megmutat az alkotásban. A főbűnösök mi vagyunk: az érdektelenek, a tudatlanok, a tétlenek.

részlet a Hive című filmből- forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
részlet a Hive című filmből- forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Idén is több jelentős magyar filmnek lesz a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a premierje. A filmeket az alkotók nagy része is elkíséri majd Miskolcra.

Ide kapcsolódik:
Pavarotti özvegye is ellátogat az énekesről készült film hazai bemutatójára

17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon
Miskolc, 2021. szeptember 10-18.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!