Papageno Radio
Intermezzo Bubnó Lőrinc: „Az ISON egy olyan hely, ahová minden és mindenki befér”

Bubnó Lőrinc: „Az ISON egy olyan hely, ahová minden és mindenki befér”

Augusztus 29-én újabb közösségi térrel bővül Budapest kulturális életének palettája, ugyanis hivatalosan is megnyitja kapuit az ISON. Zene, specialty kávé és különleges hangulat várja azokat, akik betérnek a Hársfa utca és a Barcsay utca sarkán található helyiségbe. Az ISON megálmodójával, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetőjével, Bubnó Lőrinccel beszélgettünk.

Évekig a médiában dolgoztál, a Szent Efrém Férfikar tagja és művészeti vezetője vagy, most pedig megnyitjátok Budapest legújabb közösségi terét, ahol még a kávépult mögé is beállsz majd. Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz ebbe a projektbe is?

Mivel semmihez nem értek igazán, ezért hajlamos vagyok azt gondolni, hogy mindenhez is konyítok. (Nevet.) Valójában pedig egy régi álmom válik valóra azzal, hogy ISON néven egy önálló helyet nyitunk – anyukám mostanában gyakran mondogatja, hogy „a Lőrincke mindig szálloda-igazgató akart lenni, mióta a Hotel nevű társasjátékkal először játszott”. Ha a szálloda nem is jött össze, de egy menő közösségi tér üzemeltetése, kvázi „igazgatása”, úgy tűnik, igen – bár ezt még én is nehezen hiszem el. Szóval szerettem volna azt a sok-sok tapasztalatot, amit rádiós szerkesztőként, rendezvényszervezőként, projektmenedzserként és művészeti területen dolgozó kreatív emberként összegyűjtöttem, most valami más és új területen kamatoztatni. Persze tisztában vagyok azzal, hogy borzasztó zöldfülű vagyok a vendéglátós szakmában és rengeteg buktató van előtte, de állok elébe az új kihívásoknak – és szerencsére nagyon jó emberekkel dolgozhatok együtt!

– Klisének tűnhet, mégis kikerülhetetlen a kérdés. Miért éppen az ISON nevet kapta a hely?

– Az ISON apukája (ha lehet így fogalmazni) a Szent Efrém Férfikar, a név is innen ered. Az ison egy görög szó és egy alapfogalom a bizánci zenében: az a tartott hang, ami megágyaz a díszes dallamnak. Tehát egy biztonságot adó, meghatározó, fontos alaphang. Ez igaz olyan szempontból az ISON-ra, hogy ez a Szent Efrém Férfikar otthona, a bázisunk. Azt szeretném, ha az ide látogatók is azt éreznék, egy biztonságot adó helyre jönnek, ahol meghatározó élményekben lehet részük – legyen az egy jó kávé, vagy egy jó koncert. De az eredeti görögből kiindulva csavartunk egyet az ISON jelentésén és a szlogen része lett egy angol szójáték: ISON – Art IS ON.

Ide kapcsolódik:
A Szent Efrém Férfikar nyitja meg Budapest legújabb közösségi terét, az ISON-t

– Nem titkolt célod, hogy egy különleges hangulatú közösségi térrel bővítsd a főváros programkínálatát. Mi teszi egyedivé az ISON atmoszféráját?

– Nem az a cél, hogy valami teljesen új dolgot hozzunk létre – jó kávézók és közösségi terek vannak máshol is a városban. Az ISON egyedisége abban a csapatban áll, aki csinálja és abban, hogy amit csinálunk, amögött száz százalékban mi vagyunk. A teljes Efrém-tagság alakította át a 12 éve használaton kívüli önkormányzati ingatlant – a saját kezünkkel bontottunk, sitteltünk, gletteltünk, festettünk. Tóth Péter barátom, az együttes egyik basszusa volt a „munkafelügyelőnk”: zseniálisan oldotta meg a praktikus kérdéseket. A kávézó kitalálásában Balázs Edgárral működünk együtt, mindketten tipikus belbudai úrigyerekek vagyunk (Nevet.) – eléggé hasonlít emiatt az ízlésünk és van egy határozott elképzelésünk arról, hogy mit szeretnénk. A kulturális programokat pedig Somogyi Hédivel együtt alakítjuk ki, a kísérleti elektronikától a klasszikus-zenén át a slam poetry-ig bármi belefér majd – sőt, minél eklektikusabb a felhozatal én annál boldogabb vagyok.

– Az ISON legelső szezonja a Szent Efrém Férfikar koncertjével kezdődik augusztus 29-én. Később is tulajdonképpen kéz a kézben halad majd a két „munkád”?

– Igen is és nem is. Azért igen, mert az Efrém próbatermeként természetesen meghatározó az ISON életében az együttes. Ez egy új platform, ahol a törzsközönségünket vendégül láthatjuk és prezentálhatjuk a rendkívül széles repertoárunkat, kipróbálhatunk új programokat. Viszont az Szent Efrém mellett főszerepet kap a minőségi vendéglátás, továbbá koncertek és rendezvények befogadása, illetve kiemelt módon a tehetséggondozás is: tehetséges fiatal, feltörekvő előadóknak szeretnénk megjelenési lehetőséget biztosítani az ISON falai között stílustól és művészeti ágtól függetlenül. Már van például egy megállapodásunk erről a Zeneakadémiával is és bízunk abban, hogy organikusan tudnak a különböző műfajok egymás mellett és egymással együttműködve létezni nálunk.

Bubnó Lőrinc - forrás: ODP
Bubnó Lőrinc – forrás: ODP

– Mire számíthatunk az ISON első évadának további részében?

Ami biztos, hogy az ISON egy olyan hely, ahová minden és mindenki befér. Abszolút az inkluzivitásra építünk, hiszen az Art IS ON nem csak egy szlogen, hanem egy hitvallás is: az ISON falai között minden művészeti törekvés megél, jól érezheti magát, bekapcsolódhat. A konkrét programok tekintetében lesz klasszikus zene (Seleljo Erzsébet művészeti vezetésével indul a „100 éve történt” sorozat kiváló közreműködőkkel), népzenei vonalon a Dalinda koncertjét emelném ki, slam poetry is várható Simon Márton előadásában, akusztikus estet ad Lee Olivér, Fazekas Gergely különleges „dalszerelőműhelyt”, Mácsai János pedig beszélgetős esteket fog vezetni. Terveink szerint folytatódik bátyám, Bubnó Márk, Dr. Bubnó Roll című rádióműsora podcast formátumban „Izomból – podcast az ISON-ból” címmel. A Mancika’s Budoir afrikai estet tart divatbemutatóval egybekötve és egyéb képzőművészeti programokkal is készülünk. Természetesen sokszor feltűnik majd a Szent Efrém Férfikar is, egész évben fogunk például családi zenés foglalkozásokat tartani.

– Hogyan képzeled el a hely jövőjét hosszútávon?

– Szeretnénk kialakítani egy saját vendégkört és olyan sokszínű programot, ami több korosztály és több ízlés számára is izgalmas. Nekem személy szerint van a fejemben egy olyan törekvés, hogy töröljük el a különböző stílusokkal és műfajokkal kapcsolatban az előítéleteket: nem csak arisztokrata nyugdíjasok hallgathatnak klasszikus zenét és nem csak ittas húszévesek érezhetik jól magukat egy popkoncerten. A cél, hogy mindenki kapcsolódjon be az ISON hangulatba, érezze jól magát nálunk. Bízom abban is, hogy a vendégeken kívül minél több kulturális szakember is megfordul nálunk és esetleg látnak fantáziát az ISON-ban, mint lehetséges rendezvényhelyszínben.

Bubnó Lőrinc - forrás: Szent Efrém Férfikar
Bubnó Lőrinc – forrás: Szent Efrém Férfikar

– Nem szabad elfelejtkeznünk az ISON kávézó részéről sem, ahol az érdeklődők nap mint nap találkozhatnak majd veled. És ha jól tudom, nem akármilyen kínálattal készülsz.

– Mivel mi magunk fogunk Balázs Eddi barátommal a pultban állni az első időszakban, ezért nem vállaljuk túl magunkat: alapitalokat készítünk, amikért vállaljuk a felelősséget és amiket mi magunk is szívesen fogyasztanánk. Ugyanez igaz az egész kínálatra: minőségi péksüteményeket és alkoholmentes italokat kínálunk – előbbit a Megszegett Ígéret jóvoltából. A kávézó rész szakmai főtanácsadója Bikki Tamás, a Double Shot és a Partisan alapítója, aki épp egy új mikropörkölő megnyitásán munkálkodik – innen lesz a mi kávénk is. A kínálatunk tehát csak simán „jó”, de a művészeti programokkal karöltve mégis egy nagyon izgalmas és egyedi hely lesz az ISON. Volt már olyan munkahelyem, ahol minden egyes nap gyűlöltem, hogy be kell mennem dolgozni: ha már annyit el tudok érni, hogy ide minden nap élmény legyen bejönni, akkor máris megérte és onnantól csak még pár embert kell meggyőzni arról, hogy tegyenek hasonlóan, nap mint nap!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!