Papageno Radio
Film Restaurált filmek óriásvásznon a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Restaurált filmek óriásvásznon a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Több mint hetven frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség a 4. Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amelyet több fővárosi helyszínen rendeznek meg szeptember 21-26. között.

Az eseményt az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, a Budapesti Francia Intézetben és a Ludwig Múzeumban tartják, az alkotásokat öt tematikus blokkban vetítik.

Az Hommage válogatása minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg. Idén Törőcsik Marira, Jankovics Marcellra, Tóth János kinematográfusra és Bertrand Tavernier francia filmrendezőre emlékeznek. Mint írták, Törőcsik Mari kamaszlányként (Kölyök), szeretetéhes cselédlányként (Édes Anna), dívaként (Déryné, hol van?) és tragikus antik hősnőként (Szerelmem, Elektra) jelenik meg újra a vásznon. Jankovics Marcelltől pedig az Ének a csodaszarvasról és a János vitéz című alkotásai lesznek láthatók.

Kende János operatőr és Jancsó Miklós rendező az Égi bárány című film forgatásán, 1970 ©Friedmann Endre, Szóvári Gyula. Kende János tulajdona.
Kende János operatőr és Jancsó Miklós rendező az Égi bárány című film forgatásán, 1970 ©Friedmann Endre, Szóvári Gyula. Kende János tulajdona.

Három kerek alkotói évfordulóról emlékeznek meg a Fókusz szekcióban: Jancsó Miklós (100), Huszárik Zoltán (90) és Mészáros Márta (90). Műsorra tűzik Reisenbüchler Sándor és Halász János (John Halas) animációit, de megemlékeznek Moholy-Nagy Lászlóról is. A Jancsó Miklós 100 válogatása a rendező különböző korszakainak emblematikus filmjeit mutatja be.

A Magyar szem című, hagyományteremtő válogatásban Zsigmond Vilmos, Hildebrand István, Koltai Lajos és Rudolph Maté operatőrök munkáit vetítik.

Törőcsik Mari 1970 - fotó: Farkas Tamás
Törőcsik Mari 1970 – fotó: Farkas Tamás

A Magyarok Hollywoodban szekció programjában szerepel a Trauner Sándor díszlettervező közreműködésével készült Legénylakás című Oscar-díjas film, a László Miklós műve alapján készült Saroküzlet, a Lengyel Menyhért darabjából forgatott Lenni vagy nem lenni, Joe Pasternak Örök Éva című vígjátéka, a Lugosi Béla főszereplésével készült Drakula, valamint Kertész Mihály Casablancája. A Nyitott archívumok programja pedig betekintést nyújt a filmgyűjtemények munkájába.

Idén is négy estén át mozizhat a közönség a Szent István téren, a Bazilika előtt,

ahol óriásvásznon lesz látható Jancsó Miklós Szegénylegények című, teljes körűen restaurált filmje, Jankovics Marcell János vitéze, Az óceánjáró zongorista legendája című film, valamint a Harmadik típusú találkozások című amerikai sci-fi.

Jankovics Marcell: János vitéz - forrás: Budapesti Klasszikus Film Maraton
Jankovics Marcell: János vitéz – forrás: Budapesti Klasszikus Film Maraton

A vetítésekhez nemzetközi szakmai programok, könyvbemutatók, előadások, közönségtalálkozók, kiállítások, zenei és gyermekprogramok is kapcsolódnak.

Az NFI az idén 120 éves magyar filmet az esemény, Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezendő nyitógáláján is megünnepli, az évforduló alkalmából szeptember 21-én Nagylátószög címmel kiállítás is nyílik.

Eredeti fotogram A tánczból - forrás: wikipedia.org
Eredeti fotogram A tánczból – forrás: wikipedia.org

A gála műsorában – az 1896-os Lumiere-filmekből összeállított válogatásban – szerepelnek a Magyarországon készített első filmfelvételek, A táncz című első magyar film születéséről készített animációs dokumentumfilm, valamint Korda Sándor Az aranyember címmel, 1918-ban készült kultikus némafilmjének digitálisan restaurált változata.

„A magyar film születésének 120. jubileuma a Nemzeti Filmintézet teljes idei évét meghatározza, ennek égisze alatt szervezzük a Budapesti Klasszikus Film Maratont is” – idézi a tájékoztató Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a NFI igazgatóját.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!