Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Dedikált Jókai-kötetért fizettek 2,5 millió forintot

Dedikált Jókai-kötetért fizettek 2,5 millió forintot

József Attila verse – vagy verscsírája – kikerült az árverés tételei közül, amíg a szakértők megegyeznek a valódiságáról, de így is maradtak izgalmas tételek. Az antikvárium.hu 12. Dedikált könyvek és kéziratok árverésén ezernél is többen licitáltak mindenidők legmagasabb árait fizetve a különlegességekért.

A vasárnap lezárult aukciób legmagasabb árat elérő kötetei:

- hirdetés -

Úgy tűnik, az elmúlt hetek kötelező olvasmányok kapcsán kirobbant vitái nem csökkentették a regényíró értékét, legalábbis ami az aukcióspiacot illeti. 2.500.000 Ft-os leütési árával ugyanis Jókai Mór egy kötete lett az aukció legdrágább tétele. 79 licit érkezett a szerző aláírásával ellátott „81 kötet a Jókai Mór összes művei sorozatból” című könyvre.

- hirdetés -

gróf Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán: Két kecske - forrás: antikvárium.hu
gróf Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán: Két kecske – forrás: antikvárium.hu

A két vadász legenda gróf Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán közötti barátságot bizonyító Két kecske című kötet végzett a második helyen 2.000.000 Ft-tal és 123 licittel.

Harmadik helyen Gárdonyi Géza: A kékszemü Dávidkáné című kisregénye 1.600.000 Ft-ért kelt el.

Gárdonyi-kötet dedikálva - forrás: antikvárium.hu
Gárdonyi-kötet dedikálva – forrás: antikvárium.hu

Radnóti Miklós: Pogány köszöntő című aláírt és számozott könyve 660.000 Ft-os leütési árral zárult. A kis példányszámban megjelent bibliofil kiadás a szerző első önálló verseskötete volt, amelyben az aláírása mellett az illusztrátor, Túri-Tauber Vilmos kézjegye is megtalálható.

Radnóti dedikált kötete - forrás: antikvárium.hu
Radnóti dedikált kötete – forrás: antikvárium.hu

Mikszáth Kálmán: Különös házasság I-II. című történeti regénye a szerző negyvenéves jubileumára közrebocsátott, Gottermayer Nándor könyvészetében készült, gyűjtői állapotban megőrzött példánya – a szerző aláírásával 295.000 Ft-ért kelt el.

Mikszáth kálmán dedikált kötete - forrás: antikvárium.hu
Mikszáth kálmán dedikált kötete – forrás: antikvárium.hu

Az Amerikai Magyar Szépmíves Czéh kiadásában, Floridában jelent meg Wass Albert: A láthatatlan lobogó című verseit tartalmazó kötete. A megkímélt állapotban előkerült gyűjtői példányt, melyet a szerző aláírásával illetett 220.000 Ft-os áron ütöttek le.

Pilinszky János a Harmadnapon című kötetével szerepelt, az első kiadású kötet személyes hangvételű dedikációja 425.000 Ft-ot ért meg a győztes licitálónak.

Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai című kötete is 223.000 Ft-ért kelt el – a költő ezt rendhagyó módon nem zöld, hanem kék tintával dedikálta.

Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai - forrás: antikvárium.hu
Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai – forrás: antikvárium.hu

Csinszka, azaz Boncza Berta ösztönös, érzelemben és hasonlatokban gazdag verseit tartalmazza az a számozott kiadású kötet, ami 600.000 Ft-ért kelt el – ennyit még soha nem adtak a szerző verseiért – és jól olvasható aláírásáért.

Az állattörténetek és vadászkalandok írója, Fekete István, sokszor az állatok szemszögéből mesélte el történeteit. Az Emberek között című regényében egy szajkó szemén keresztül ismerhetjük meg egy család történéseit. Az első kiadású, dedikált példányát 220.500 Ft-ért szerezte meg a szerencsés licitáló.

Ide kapcsolódik:
Vita robbant ki a József Attila-vers valódiságáról

A sportdedikációk licitje is folyamatosan növekszik. Ez is a jelenlegi csúcsához ért ezúttal: 570.000 Ft-os árával a 13 olimpiai bajnokunk – köztük Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Székely Éva aláírásával – a Bajnokokról bajnokok című sportösszefoglaló a rekorder.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.