Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Lőrinczy György lett a Szentendrei Teátrum új igazgatója

Lőrinczy György lett a Szentendrei Teátrum új igazgatója

A Szentendrei Teátrum új igazgatói posztjáról a város polgármestere döntött március 3-án. A képviselő-testülettel való egyeztetés után, figyelembe véve a véleményüket, Lőrinczy Györgyöt nevezte ki az igazgatói posztra – számolt be a szentendre.hu.

- hirdetés -

Szentendre Város Önkormányzata decemberben írt ki pályázatot a Teátrum igazgatói posztjára, melyhez hozzátartozik a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. előadó-művészeti ügyvezetői munkakörének betöltésére is.

- hirdetés -

A felhívásra Lőrinczy György mellett Réczei Tamás nyújtott be pályázatot. A minisztériumi és színházszakmai tagok mellett a szentendrei önkormányzat két képviselőjéből, illetve a Szentendrei Kulturális Központ képviselőjéből álló szakmai bizottság február 24-én, Fülöp Zsolt polgármester és a város kulturális bizottsága két nappal később hallgatta meg a pályázókat.

Szentendrei Teátrum – fotó: Balázs Gergő

A némileg gyorsított döntési eljárásra azért volt szükség, hogy az új vezető be tudjon kapcsolódni a forráspályázatok előkészítésébe.

A szakmai bizottság Lőrinczy György pályázatát támogatta, így

ő válthatja május 5-én a Teátrum jelenlegi igazgatóját, Vasvári Csabát.

Vasvárit 2016-ban nevezték ki, és a megbízatása öt évre szólt, akárcsak Lőrinczyé.

Lőrinczy György művelődésszervező, művészeti menedzser, kreatív producer (született: 1967) a Nemzeti Kulturális Alap leköszönő alelnöke, korábban a Budapesti Operettszínház, a Pentaton Koncertügynökség igazgatója, de dolgozott a Katona József Színháznak és a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak is. Hosszú évekig a Mesterségek Ünnepe programigazgatója is volt, számos hazai és külföldi fesztivál, koncert és színházi előadás menedzsere. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vendégtanára és doktori iskolájának hallgatója.

1991-1994-ig a Szentendrei Teátrum projekt menedzsere, erről az időszakról így ír pályázatában: „Ez volt az első önálló, komoly produceri megbízatásom. (…) Itt dolgozhattam Gregor Józseffel (…) néptánc mesteremmel Foltin Jolánnal (…) itt ismerhettem meg Molnár Piroskát (…) menedzsere lehettem Ruszt József rendezésének. Jazzklub a Barcsay-kertben a legjobbakkal, és zenész beszélgetés az éppen nemzetközi pályája csúcsán tartó Tokody Ilonával. Passiójáték a Templomdombon. Ezek a talán a legkiemelkedőbb emlékeim, abból a korszakból, amely alatt a szakma ígéretes ifjújából felnőtt szakember lettem.”

„Minőség, intimitás, igényesség, barátságos, családias hangulat, tradíció és innováció, az én ötven éves tapasztalatom szerint ezek jellemzik alapvetően a várost, és ezek azok az értékek, melyek mentén a következő években én is dolgozni szeretnék” – írta pályázatában Lőrinczy György.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.