Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Szutrély Katalin és Berecz Mihály a pécsi Kodály Központban

Közvetítés – Szutrély Katalin és Berecz Mihály a pécsi Kodály Központban

Március 7-én a pécsi Kodály Központban kerül megrendezésre Szutrély Katalin szoprán énekesnő és Berecz Mihály zongoraművész különleges koncertje, ahol a zenei élmények és az érzelmek kapják a legfőbb szerepet. A koncert a Filharmónia Magyarország és a Papageno felületein is követhető.

- hirdetés -

Az érzelmekről nehéz beszélni, mert minden érzésnek saját hangja van. Az ének magától beszél. Egy lírai dallam eggyé válik a női lélekkel, megjelenítve a gyengédséget és a nőiség erejét is.

- hirdetés -

Szutrély Katalin személyében egy rendkívül kifejező művészt köszönthetünk. „Igen szép pianókat, gyengéden-puhán megformált gesztusokat is hallottunk tőle, másrészt mert a tudatosan kordában tartott hang hatalmas elfojtott feszültségeket, nagyszabású jellemet sejtetett, s ez alakítását hitelessé és izgalmassá tette” – írta Malina János, a művésznő Dido és Aeneasban nyújtott előadásáról. Hasonlóan érzelemdús előadást várhatunk a streamkoncertnél a romantikus német dalok esetében is, melyeknek nemcsak mesteri megszólaltatója, de szakértője is, hiszen ez volt doktori értekezésének témája.

Berecz Mihály a nagy mesemondó, Berecz András fia. Mihály tehetségére Kocsis Zoltán figyelt fel először. Az ifjú zongorista célja, hogy a darabokat úgy adja vissza a közönségnek, ahogy azt a zeneszerző megálmodta. A fiatal kora ellenére határozott fellépésű előadó szerint: „…az egyéniség mindennél fontosabb. Engem sohasem izgatott igazán a technikai tudás, az én figyelmemet mindig csak maga a zenélés kötötte le… A zenének belülről kell jönnie – fejből, szívből” – beszél játékáról Berecz Mihály.

Ide kapcsolódik:
Az inspiráció otthona – A 10 éves Kodály Központról kérdeztük Sturcz Noémi népdalénekest  

A pécsi koncert műsorában Schubert, Schumann, Brahms és Mozart művei csendülnek fel. A műsor központjában a női alak és az érzelmek állnak.

Mozart B-dúr szonátája első ránézésre kakukktojásnak tűnhet a műsorban, de ha jobban megvizsgáljuk kiválóan illeszkedik a lírai dalok közé. A szerző legbensőbb gondolatait, érzéseit írta bele a darabba. Élmények, érzések, hangulatok, egységesen jelennek meg a műben.

Schumann Frauenliebe und Leben című mű nőalakjáról teljes emberi portrét és összefüggő életrajzot ad, a szerelem első fellobbanásától, a beteljesülésen, a családi és anyai boldogságon keresztül a szeretett férj haláláig. A dal Chamisso verseire írott ciklus.

Schubert volt a romantikus dal első jelentős és meghatározó képviselője. Számos költő versét megzenésítette. Schubert mindig kellő figyelmet szentelt a költemények értelmezésére. Általa számos osztrák-német népzene került újra a köztudatba, vált közkinccsé és világhírűvé.

Brahms több mint 200 dalt írt, melyek mögött mindig ott áll a népdal, az egyszerű strófaszerkezet, a legtermészetesebb énekszerűség. A brahmsi dalok legfőbb eredetiségét az elődök kifejezésmódját meghaladó virtuozitás, a telt, zengő hangzás és a ritmus rendkívüli változatossága adja.

Egy igazán izgalmas hangversenynek lehetünk részesei, mely a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja alkalmából szívet melengető ajándékként szolgál a hölgyek számára.

A Filharmónia Magyarország élő koncertközvetítéseiről további információ ide kattintva található!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.