Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés - Madaras Gergely vezényli az Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny döntőjét

Közvetítés – Madaras Gergely vezényli az Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny döntőjét

Június 5-én 19 órakor kerül sor a 15. Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny döntőjére a zürichi Tonhallében, ahol három fiatal tehetség mérheti össze tudását. A rangos verseny fináléját a Papageno élőben közvetíti. A karmester Madaras Gergely lesz.

- hirdetés -

Az idei verseny mezőnyében Berecz Mihály egyedüli magyarként jutott a legjobb hat közé (játékát ide kattintva lehet visszanézni), a fináléba viszont csak hárman,  a német Anton Gerzenberg, a cseh Marek Kozák és a brit Juilian Trevelyan került be.

- hirdetés -

A győztes nyereménye a koncertfelkérések és a Anda Géza Alapítvány mentorprogramja mellett 40 ezer svájci frank.

A döntőben Anton Gerzenberg  Liszt Haláltáncát és az Esz-dúr zongoraversenyt játssza, míg a cseh versenyző Beethoven 5. Esz-dúr koncertjét adja elő. A brit Trevelyan Bartók 3. zongoraversenyével mérettetti meg magát.

Anda Géza 100 évvel ezelőtt, 1921 november 19-én született Budapesten. Tizennégy éves korában került a Zeneakadémiára, ahol Kodály Zoltán, Weiner Leó és Dohnányi Ernő növendéke volt. 1941-ben Liszt-ösztöndíjasként Berlinben folytatta tanulmányait, ahol életét meghatározó élményt jelentett a Wilhelm Furtwängler vezényletével adott hangverseny. Anda Géza Cesar Franck Szimfonikus variációit játszotta a Berlini Filharmonikusok közreműködésével. Furtwängler a koncert után a zongora trubadúrjának nevezte a húszéves zongoraművészt. Anda Géza 1943-tól Svájcban élt, Zürichből teljesedett ki nemzetközi karrierje. Karizmatikus tanáregyéniség volt, aki 1976-ban bekövetkezett haláláig mesterkurzusokon adta tovább művészi felfogását a fiatal generációnak.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.