Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2017. május 15-21.

Programajánló – 2017. május 15-21.

május 15.

Határtalan Táncfőváros

Legyél egy napra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosa!

A határon túli magyar néptáncegyüttesek rendszeresen ellátogatnak Budapestre, ezúttal azonban nem csupán nézhetjük legfrissebb előadásaikat, de fotókat nézegetve vagy beszélgetések keretében meg is ismerkedhetünk velük, az egyes műhelyekben folyó munkával, sőt még akár táncra is perdülhetünk a művészekkel a Határtalan Táncfőváros minifesztivál kísérőprogramjain.

- hirdetés -

mikor: május 15-18.; hol: Nemzeti Színház, Várkert Bazár, Fonó; további információ

május 16.

Random Trip feat. Vanessa Haynes Band (Incognito)

- hirdetés -

Egy rendhagyó Random Trip, bármilyen furcsa kijelentés ez egy vetésforgóban üzemelő, improvizációra épülő randomrandi-buli során, de hát a kilencvenes évekbeli funk-soul szentháromságból (Jamiroquai, Galliano, Incognito) a harmadik, az Incognito soul dívája, Vanessa Haynes csatlakozik a társasághoz saját zenekarával. Az este előtt érdemes hosszú táncolásra alkalmas, erős gumitalpú cipőt húzni.

mikor: 19.00; hol: A38; mennyi: 2500 Ft / 3000 Ft; további információ

május 17.

Irodalmi és dalest

Az Alkotó Muzsikusok Társaságának rendezésében, a tavaszi budapesti és vidéki hangversenysorozat részeként elhangzanak Csepregi György, Fehér György Miklós, Gallai Attila, Szánthó Lajos és Szendi Ágnes művei.

mikor: 18.00; hol: Országos Idegennyelvű Könyvtár; mennyi: ingyenes

Szerpentin Táncfilmfesztivál

Gondolták volna, hogy a táncfilm története 1894-re nyúlik vissza? Az elmúlt jó 120 évben azonban nem csupán a filmtechnika változott, de maga a táncfilm fogalma is. És hogy ez mit jelent 2017-ben? A műfaji határokat feszegető hazai és nemzetközi fesztiválokon sikert aratott alkotásokból, rövidfilmekből és egész estés mozikból kiderül! Akikben pedig kérdések maradnak, a vetítések után még akár a közreműködőknek is feltehetik azokat.

mikor: május 17-19.; hol: Kino Café Mozi; mennyi: 700 Ft; további információ

 

Piotr Anderszewski és az Európai Kamarazenekar

A varsói születésű, de magyar gyökereire is büszke zongoraművész nem véletlenül tartozik a legkeresettebb pianisták közé: kifinomult stílusérzékét és hangszín-gazdagságát ezúttal két C-dúr opuszban, Mozart egyik utolsó (K 503) és Beethoven első zongoraversenyében csodálhatjuk meg.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy a Zeneakadémia pódiumán a szokottnál jobban izgul, mert diáknak érzi magát.

– Jó néhány év, talán egy évtized is eltelt, mióta utoljára a Nagyteremben játszottam, remélem, azóta megváltozott ez az érzés. A közönség azért segíteni szokott. És a magyar közönség kiváló: művelt, kritikus, lelkes.

A Piotr Anderszewskivel készült interjúnk itt olvasható

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 4800 Ft–7900 Ft; további információ

Hitler and Hitler – angol nyelvű előadás

Német színészek macedón rendezővel dolgoztak egy orosz darabon, amelyet angolul adnak elő a 20. század talán legnagyobb szörnyetegéről a tekintélyelv, a demagógia és a szélsőségek korában.

mikor: 19.00 (24-én is); hol: Átrium Film-Színház; mennyi: 3500 Ft; további információ

május 18.

Bellini: A puritánok

Ha a Müpa nem is színház, de a Wagner Napok óta méltán híres félig szcenírozott operaprodukcióiról. Bellini utolsó operája pedig a bel canto talán legékesebb példája. A bravúros technikát igénylő szerepeket pedig olyan énekes sztárok előadásában hallhatjuk, mint Jessica Pratt és Francesco Demuro.

Azonnal igent mondtam, mert kivételes kihívásnak és elismerésnek érzem a lehetőséget, az pedig külön öröm, hogy újra Budapesten rendezhetek. A mostani feladat során újra számos olyan kedves és tehetséges kolléga áll mögöttem, akikkel korábban a Kocsis Zoltán nevével fémjelzett R. Strauss operák esetében dolgozhattam együtt. – A művet színpadra állító Némedi Csabával a darab hátteréről és a rendezői koncepcióról, illetve a bel canto műfajáról is beszélgettünk.

mikor: 19.00 (21-én is); hol: Müpa-BBNH; mennyi: 2500 Ft–6900 Ft; további információ

május 19.

Cameron Carpenter és az Academy of St Martin in the Fields

Egyértelmű, hogy sokan cirkuszi zenebohócnak tartanak egy olyan orgonaművészt, akinek a vezetékneve eleve horrorfilmekre hajaz, mohikánfrizurája van, popsztárként öltözködik és viselkedik és minden íratlan szabályt felrúg, ami az orgonaművészet és az áhítat fogalmak között található.  Mégis Grammy-jelölt, telt ház fogadja a világ minden pontján Bach-műveivel, átirataival.  A Müpában a világ egyik legjobbjának számító kamarazenekara, a Sir Neville Marriner által alapított Academy of St. Martin in the Fields kíséri.

mikor: 19.30; hol: Müpa-BBNH; mennyi: 3900–12900 Ft; további információ

május 20.

Múzeumok majálisa

Múzeumok majálisa

Múzeumok csúcsra járatva: május 20-21-én – 22. alkalommal! – a múzeumok legnagyobb közös ünnepe a Múzeumkertben. Több mint 120 múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből, hogy emlékezetessé tegye ezt a kétnapos, ingyenes fesztivált, amelyet minden életkorban nagyon lehet élvezni.

mikor: 9.00-21.00 (21-én is); hol: Nemzeti Múzeum-Múzeumkert; mennyi: ingyenes; további információ

Eliahu Inbal és a Nemzeti Filharmonikusok

Mahler III. szimfóniájának jellemzően 100 percnél is hosszabb játékideje különleges kihívás elé állítja a zenekart és a karmestert egyaránt. Sőt, a kórust és az énekes szólistát is – mert akárcsak a mű egyik előképében, Beethoven Kilencedikjében, ebben is vannak énekes szólamok. A hetvenedik évét tavaly betöltött világhírű maestro, Eliahu Inbal ellenpontjaként a szólót a Marton Éva énekverseny fiatal győztese, Vörös Szilvia énekli.

mikor: 19.30; hol: Müpa-BBNH; mennyi: 2100 Ft–5200 Ft; további információ

május 21.

Zombola Péter és Cser Ádám szerzői estje

Műfaji sokszínűség két izgalmas zenei világban utazó fiatal komponistától az Accord Quartet és az Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével, az egyik zeneszerző, Zombola Péter zongorajátékával, a másik zeneszerző, Cser Ádám vezényletével.

mikor: 18.00; hol: FUGA; mennyi: 1000 / 1500 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!