Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2017. május 8-14.

Programajánló – 2017. május 8-14.

május 8.

Tilos a swing! – Elnémított hangok

Swing verboten! – adta ki a parancsot a kultúráért felelős helyi náci miniszter, Wihelm Frick a harmincas évek Németországában és valóban, azok a fiatal zeneszerzők, akik eddig a jazzt a zene megújító irányzataként kezdték beépíteni műveikbe, hirtelen a partvonalon találták magukat, sőt. A francia Amoury du Closel karmester által létrehozott Forum Voix Etouffées (Elnémított hangok) című produkciósorozat 2008 óta enged bepillantást a nácizmus által, 1933–1945-ig elnémított zeneszerzők munkásságába. – Zsidó Művészeti Napok

- hirdetés -

mikor: 19.00; hol: BMC; mennyi: 2500 Ft; további információ

május 9.

Don Juan/A négy évszak

- hirdetés -

Két 17. századi mű: az egyik egy jól ismert, sokszor feldolgozott történet, Gluck kevéssé ismert zenéjére – mellette pedig egy alig-történet, viszont a zenetörténet legnépszerűbb darabjainak egyikére. Gluck és Vivaldi. Férfi és nő. Juronics Tamás karakteres táncnyelve és a Szegedi Kortárs Balett kiváló csapata izgalmas produkciót ígér. – bemutató

mikor: 19.00 (május 10-én is); hol: Müpa – Fesztivál Színház; mennyi: 2900-4500 Ft; további információ

Kolozsvári dupla

A Kolozsvári Állami Magyar Színház májusban menetrend szerint érkezik Budapestre a Vígszínházba. Amit hoznak: 9-én egy monumentális költői színház Silviu Purcăretétől, William Shakespeare Julius Caesarjából, 10-én pedig egy Iphigeneia-történetbe ágyazott szekus sztori, a Kalucsni Dragomán György írásából.

További információ

május 10.

A műfordítógép

Ne feledjük: a fordítók ugyanolyan fontosak, mint a szerzők. Munkájuk nem mechanikus, hanem döntésekből, megfontolásokból, végső soron alkotói gondolkodásból álló folyamat.

mikor: kedd-vasárnap 10.00-18.00 (május 28-ig); hol: Petőfi Irodalmi Múzeum; mennyi: ingyenes; további információ

május 11.

Németh Ilona: Mindent becsomagolni

Szlovákiai magyar, de abszolút nemzetközi művész folyamatosan friss és megújulni képes művekkel. Személyes, felkavaró és fajsúlyos: művészetében saját családja és a csehszlovák múlt áll a középpontban.

mikor: kedd-péntek 14.00-18.30, szombat: 11.00-14.00 (május 20-ig); hol: Knoll Galéria; mennyi: ingyenes; további információ

Parasztopera

Balladisztikus történet erdélyi magyar népdalok, barokk, rock zenei világából szőtt opera formájában. Boldogtalaság, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság 80 percben Pintér Béla és Társulata előadásában 16 éven felülieknek.

mikor: 19.00 (12-én is); hol: Átrium; további információ

május 12.

Fischer Iván

Táncos Bartókok a Fesztiválzenekartól

A zenészeink nagyon szeretik a társadalmi missziót, imádják a közösségi heteket. Folytatni fogjuk, éppen ehhez kérünk most egy kis segítséget a jószívű budapestiektől, akik a rászorultakat szívesen támogatják. – A Fischer Iván vezette zenekar kiveszi a szerepét a társadalmi felelősségvállalásból. A karmestert ennek hátteréről és eseményeiről kérdeztük.

Bartók két táncjátéka, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin szinte összenőttek az évek folyamán: számos koreográfus párban alkotta meg a műveket, kihasználva a két darab zenéjének és cselekményének izgalmas dramaturgiai lehetőségeit. A zenét ezúttal a Fischer Iván vezette Fesztiválzenekar, a történeteket pedig Gergye Krisztián koreográfiája kelti életre.

mikor: 19.45 (13-án is, 14-én 14.30); hol: Müpa – BBNH; mennyi: 2900-14300 Ft; további információ

május 13.

A fiatal Bartók és kortársai – a Kodály Vonósnégyessel és Fülei Balázzsal

Műsoron Bartók I. vonósnégyese, Kodály II. vonósnégyese és Intermezzója, illetve Dohnányi 1895-ös darabja, első zeneakadémiai évének vizsgadarabja, a c-moll zongoraötös, amellyel Hans Koessler annyira elégedett volt, hogy a kéziratot elvitte Brahmshoz. Aki azt mondta, maga sem tudta volna jobban megírni, és közbenjárt, hogy még abban az évben, Bécsben is bemutassák a darabot.

mikor: 19.30; hol: BMC; mennyi: 2000 Ft; további információ

És a függöny felhördül

Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Ficzere Béla és Lengyel Tamás vallanak pályájukról, magukról, egymásról. Véresen komolyan a röhejes rögvalóról.

mikor: 19.00; hol: Jurányi Ház; mennyi: 2500 Ft; további információ

Ünnepi népzenei koncert

Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató születésének 135., és halálának 50. évfordulója alkalmából az idei Táncház Napjához kötődő, Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodó műsorában többek között a Fölszállott a páva, a Galántai táncok, a Marosszéki táncok, a Mátrai képek és a Székely fonó című Kodály-művek népzenei forrásai is megszólalnak. – VI. Táncház Napja

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 1600 Ft; további információ

Pesti éjszakák – Budapest Bár

Két vendégművész a Katonából: Jordán Adél és Ónodi Eszter, az idén tízéves, négy énekessel (Behumi Dóri, Németh Juci, Lovasi András és Frenk) kiálló Budapest Bár és persze egy nagy halom pesti sláger, ez alkalommal valamennyi zsidó szerzők tollából. A téma pedig örök: bohém mulatságok, szomorúságok és szerelmek.

mikor: 20.00; hol: MOMKult; mennyi: 4300/6500 Ft; további információ

május 14.

Holdkő – olvasópróba (K2, Szkéné Színház)

Holdkő

Azt tudjuk, milyen ma elszakadni az otthontól, feladni mindent, újrakezdeni idegenben, gyökértelenül. De milyen volt az 1956-os forradalom után Amerikában, magyar menekültként? – bemutató

mikor: 19.00 (15-én is); hol: Szkéné Színház; mennyi: 2500 Ft; további információ

Elliott Sharp (US) plays Monk, Jü

Elliott Sharpnak rengeteget köszönhetünk: például azt, hogy pionírként hozta Budapestre a New York-i avantgárd, jazz, kísérleti, underground szcéna végtelenül sokszínű-izgalmas világát még a kilencvenes évek legelején. Azóta sokszor megfordult nálunk, mindig magával cipelte furcsa gitárjait, basszusgitárját, szaxofonját, basszusklarinétját, most pedig ismét eljön, hogy bemutassa Theolonius Monknak akusztikus gitárra hangszerelt szentelt opuszát. Vendég a frisslemezes Jü.

mikor: 20.00; hol: A38; mennyi: 2500/3000 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!