Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2017. október 30.-november 5.

Programajánló – 2017. október 30.-november 5.

Sűrűsödnek a Kodály-események, két estén pedig különleges vállalkozásként felhangzik Debussy összes kamaraműve. És persze világsztárokat is vendégül látnak Budapest koncerttermei.

október 30.

Hétfő délután

- hirdetés -

Hallgassunk együtt zenét Zelinka Tamás zenei tanácsos műsorával!

- hirdetés -

mikor: 15.00; hol: Benczúr Ház; mennyi: 400 Ft; további információ

október 31.

Kodály-dialógok

Kodály-dialógok – Rohmann Ditta – fotó: Dusa Gábor

A Közép-Európa Táncszínház táncosai, Kun Attila és Mádi László koreográfusok, illetve két kiváló zenész, Rohmann Ditta és Kruppa Bálint együttműködésében elevenedik meg Kodály Opus 8-as csellószonátája és Opus 7-es duója.

mikor: 19.00; hol: Várkert Bazár; mennyi: 2400/2600 Ft; további információ

november 1.

Dvořák: Stabat Mater

Nem könnyű elképzelni olyan zeneművet, amely szervesebben kapcsolódik mindenszentek és az azt követő halottak napja ünnepéhez – de olyat sem, amely hitelesebben fejezi ki alkotója személyes érzéseit, mint a harmincöt éves Dvořák Stabat Matere, ez a ritkán hallható, méltatlanul mellőzött alkotás. Az esten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) közreműködik Riccardo Frizza vezényletével, további közreműködők Anasztazja Scsegoljeva, Vörös Szilvia, Paolo Fanale és Liang Li.

mikor: 19.30; hol: Müpa; mennyi: 3500-11.900 Ft; további információ

november 2.

Tánckánon – Hommage à Kodály

A Magyar Állami Népi Együttes a kodályi életmű előtt tisztelet a műsorral, amelyben olyan ismert művekből idéz, mint a Háry János, a Kállai-kettős, a Psalmus Hungaricus, a Kilenc zongoradarab, a Hét zongoradarab és az Esti dal, de a kerettörténetbe beépülnek Bartók Béla kompozíciói, illetve a Kodály által gyűjtött népdalok is.

mikor: 19.00; hol: Müpa; mennyi: 2500-3900 Ft, további információ

november 3.

Herbert Blomstedt 90

Leonidasz Kavakosz – fotó: Marco Borggreve

Mondják, a zenében nincsenek generációs különbségek. Leonidasz Kavakosz és a lipcsei Gewandhaus Zenekarának hangversenye bizonyíthatja, hogy eltérő korosztályok képviselői remekül szót értenek egymással. A görög hegedűművész pár nappal ötvenedik születésnapja után lép fel a Müpában, partnere, a kilencvenéves, Amerikában született svéd karmester, a német-osztrák repertoár egyik legavatottabb tolmácsa.

mikor: 19.30; hol: Müpa; mennyi: 6000-22.900 Ft; további információ

november 4.

Debussy összes hangszeres kamaraműve

Ha végigfuttatjuk szemünket Debussy kamarakompozícióinak nem különösebben hosszú listáján, szembetűnő a klasszikus kamaraműfajok hangsúlyos jelenléte. Vajon Haydn és Mozart után egy évszázaddal nem tűnik mindez anakronisztikusnak? A darabok mélyére pillantva persze azonnal kiderül, hogy Debussy kamarazenéjének anakronizmusában van valami üdítően provokatív, ha tetszik: forradalmi.

A műveket két egymást követő estén hallhatja a közönség. A sorozat művészeti vezetője Szabó Marcell zongoraművész, aki olyan fiatal művészekkel fog játszani, mint Karasszon Eszter (cselló), Seleljó Erzsébet (szaxofon), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Fejérvári Zoltán (zongora), Kruppa Bálint (hegedű), Szűcs Péter (klarinét).

mikor: 19.00 (3-án is); hol: Zeneakadémia; mennyi: 1900-2500 Ft; további információ

november 5.

A szimfonikus orgona és a zongora találkozása

Lajkó István zongoraművész és Tóka Ágoston orgonaművész közös koncertjén Marchand, Widor, Balakirev, Liszt szóló zongora- és orgonaművei mellett elhangzik Magyarországon először Rahmanyinov 2. zongoraversenye zongorán és orgonán.

mikor: 17.00; hol: Rákospalotai baptista templom; mennyi: ingyenes

Jean-Efflam Bavouzet és a Kodály Kvartett

Ha Franck f-moll kvintettjét nem Párizsban, hanem Berlinben vagy Lipcsében mutatták volna be, történetesen Mendelssohn- és Schumann-darabok társaságában, akkor nemcsak hogy a premiert beárnyékoló momentumokról, hanem langyos fogadtatásról sem számolhattak volna be a korabeli krónikák. A publikum feltehetőleg sajátjaként ölelte volna keblére a kvintettet, olyan darabként, amely eleven és szoros kapcsolatban áll a német romantika kamarazenéjével.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 1900-5400 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!