Papageno Radio
Papagenda Születésnapi koncertek és ingyenes házimuzsikálások

Születésnapi koncertek és ingyenes házimuzsikálások

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy jelentős zeneszerző, Kocsár Miklós, és egy ígéretes komponista-zongoraművész-tanár, Rick Róbert születésnapi koncertjeire is sor kerül a héten, amikor szinte minden nap alkalmunk lesz arra is, hogy ígéretes pályakezdő muzsikusokat ingyenes koncerteken ismerjünk meg.

Mi az operett?

Ünnepeljük a magyar operettet!

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat a Jó kérdés sorozatban a szakmát és a közönséget egyaránt érdeklő témákat jár körül. A következő, november 26-i alkalommal az operettről esik szó: egy műfaj sikerének titkáról, szabályairól, és arról, van-e operett a Csárdáskirálynőn, A víg özvegyen és a Mágnás Miskán túl. Mi az operett: szerelmes mese vagy társadalmi szatíra? Milyen szabadságot ad, és milyen korlátokat állít a rendezőnek? Lehet-e és kell-e aktualizálni? Mit enged a darab, és mit enged a néző? Miért nem írnak ma operetteket? Erről, és természetesen más izgalmas kérdésekről is beszélgetünk Lőrinczy Györggyel, a Budapesti Operettszínház főigazgatójával, Mohácsi János rendezővel és Sáfár Mónika színművésszel. A beszélgetés vezetője ezúttal is Veiszer Alinda, a helyszín pedig a Katona József Színház K:antinja. A 17 órakor kezdődő program ingyenes, és az NKA támogatásával valósul meg.

Gyenyisz Macujev zongoraestje

Becsületrenddel tüntették ki Gyenyisz Macujevet

A rendkívüli teherbírású orosz zongoristától, aki 2018/19-ben Az évad művészeként háromszor is fellép a Müpában eddig többnyire hazája zeneszerzőinek terméséből összeállított műsorokat hallottunk. Az orosz repertoárhoz ezúttal sem lesz hűtlen, szólóestjén azonban két Beethoven-szonátával is találkozhatunk a Müpában november 26-án.

Tündérkert és katedrális

Korszakváltás és innováció európai szellemben – Mi történik a Pannon Filharmonikusoknál?

Ha Mendelssohn zongoraversenyeit egy előadói utasítással kellene összefoglalni, talán az allegro brillante lenne a legtalálóbb. E műveket ugyanis könnyed dallamosság, csillogó virtuozitás és a korai romantika meseszerű regényessége jellemzi; Bruckner szimfóniáinak monumentális struktúráit pedig Wagner zenedrámái és a német egyházi és világi zene sok évszázados hagyományai ihlették. A hangverseny képzeletbeli sétát ígér Mendelssohn tündérkertjében és Bruckner katedrálisában. Az ellentétek harmóniája az előadók személyiségében is megmutatkozik, hiszen a zongoraverseny szólistája a nagyszabású – adott esetben világrekord méretű – műsorairól is ismert Bogányi Gergely, karmestere pedig testvére, Bogányi Tibor, akit rendkívül színesen izzó, mégis könnyed, már-már improvizatív vezényléséről ismer a világ. A Pannon Filharmonikusok estje a Müpában november 30-án kellemes töltekezést ígér mindazoknak, akik romantikus szeszéllyel szeretnek ábrándozni, tűnődni, vagy éppen nagyot álmodni.

Születésnapi ajándék az ünnepelttől

Rick Róbert

November 30-án ünnepli 35. születésnapját Rick Róbert a fiatal kamarazenész, zeneszerző és tanár. Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban ez alkalomból megrendezésre kerülő koncerten hallható lesz eddigi munkásságának, és jelenleg induló projektjeinek keresztmetszete is. Az est egy részében megszólaló kamarazenén kívül megjelenik a szerző életében jelentős szerepet betöltő, és mind alkotásaira, mind zenei világképére nagy hatást gyakorló kórus muzsika. Mindkét műfajban egy-egy mű ősbemutatója is elhangzik. Természetesen világzene is kerül a műsorra, de ez alkalommal nem a bő 10 évig folyamatosan, azóta projektjelleggel működő Klezmer R’s játszik, hanem egy itthon még kevéssé ismert népzene szólal meg egy most induló formáció előadásában – de az, hogy melyik ország zenéje lesz, legyen meglepetés.

Ünnepi koncert Kocsár Miklós 85. születésnapjára

Kocsár Miklós életútja színes, sokoldalú, nyitott személyiséget tükröz. Zenei tanulmányait szülővárosában, Debrecenben kezdte. Remekül zongorázott: a debreceni Csokonai Színház már érettségije évében alkalmazta mint zongoristát és harmonikást. A debreceni Zenedében klarinétozni és harsonázni kezdett, sőt a dzsesszel is közelebbi ismeretséget kötött, majd zeneszerzést tanult. Zeneakadémiai mesterei között a magyar zeneélet olyan meghatározó egyéniségeit találjuk, mint Farkas Ferenc, Bárdos Lajos, Járdányi Pál vagy Szőllősy András. Tanulmányai végeztével Kocsár dolgozott a Zeneműkiadó szerkesztőjeként, 1963 és 1972 között a Madách Színház zenei vezetője és karmestere volt, 1972-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneszerzést tanított. Életműve – sokféle tevékenységi köréhez híven – rendkívül változatos: nagyzenekarra, kamarazenei apparátusra és szólóhangszerre egyaránt komponált, ezen kívül jelentősek vokális alkotásai is; 1968-ban a varsói zenei fesztiválon például egy García Lorca verseire írt dalciklussal alapozta meg nemzetközi elismertségét. Kocsár Miklós kétszeres Erkel-díjas, elnyerte a Bartók–Pásztory-díjat, a Kossuth-díjat, valamint a Magyar Érdemrend Középkeresztjét. 1992-ben alapító tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának, melynek 2011 óta rendes tagja. A Zeneakadémia december 1-ji ünnepi hangversenyével az idén 85 esztendős mester előtt tiszteleg.

Ingyenes programok november 26. és december 2. között

november 23-tól december 28-ig
minden délután a Városháza parkban –  iskolai együttesek, kórusok és zenekarok koncertjei az adventi vásár fűtött hüttéjében

november 26.
17.00 Katona József Színház – Itt a lét csak látszat – Mi az operett?
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Kováts Péter tanítványainak koncertje
19.00 Pesti Vigadó – Régi magyar táncok (a Jánosi együttes koncertje)

november 29.
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Rónaszéki Tamás tanítványainak koncertje

november 30.
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Kováts Péter tanítványainak koncertje

december 1.
18.00 Zeneakadémia, Kupolaterem – A zeneszerző szakos hallgatók koncertje
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Kiss Péter tanítványainak koncertje
18.00 Zeneakadémia, XXIII. terem – Hargitai Géza tanítványainak koncertje

december 2.
15.00 Szentlélek tér – Bognár Szilvia és zenekara
18.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – Rolla János tanítványainak koncertje
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Hargitai Géza tanítványainak koncertje
18.00 Zeneakadémia, XXIII. terem – Wagner Rita tanítványainak koncertje

Promóció

X
X