Papageno Radio
Papagenda Megkerülhetetlen egyéniségek a pódiumon – #Papagenda

Megkerülhetetlen egyéniségek a pódiumon – #Papagenda

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Óbudai Danubia Zenekar és vendégművészei megidézik George Sand alakját, Emanuel Ax  és a Budapesti Fesztiválzenekar jóvoltából felcsendülnek felcsendülnek Mozart és Bruckner művei. Fischer Ádám és a Dán Kamarazenekar pedig többek között Haydn és Beethoven darabjait játssza. Közel harminc ingyenes koncertet, zenetörténeti előadást ajánlunk, amelyeken fellépnek pályakezdő, épp csak diplomázó művészek és olyan, már befutott előadók is, mint Rohmann Ditta vagy a Szent Efrém Férfikar.

Ingyenes koncertek és zenei programok május 6. és 12. között

május 6.
19.00 Zeneakadémia, Solti Terem – Murata Karen (zongora) diplomakoncertje
22.00 BJC – LFZE Monday Open Jam: Tálas Áron Trio

május 7.
16.30 Zeneakadémia, Ligeti György épület, 08. terem – Kedd délutáni zenetudományA Mihola-ügytől a Kodály-ügyig
17.00 MTA Zenetudományi Intézet – Budai Zeneszalon – Beethoven és a rögtönzés
19.00 Zeneakadémia, Solti Terem – Blahunka Adrienn (hegedű) diplomakoncertje
19.00 Andrássy Egyetem – Rom/Hon – az Andrássy Egyetem kulturális diplomácia szakos hallgatóinak vizsgaprogramja: Barbara Neu osztrák klarinétművész és Safranka-Peti Zsófia táncművész performansza

május 8.
18.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – Balogh Máté (zeneszerzés) DLA-zárókoncertje
18.00 FSZEK Zenei Gyűjtemény – Stílusos és/vagy érzékeny? – Fókuszban a Mozart-zongoristák
19.00 Budavári evangélikus templom – A csend
22.00 BJC – Wednesday Open Jam: Dennert Árpád trio

május 9.
18.00 Zeneakadémia, XXIII. terem – Kováts Péter tanítványai
18.00 Zeneakadémia, Solti Terem – Zeneszerzés BA-diplomakoncert
19.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – Korossy Kvartett

május 10.
10.00 Bartók Emlékház – Balog József zongora mesterkurzusa Bartók zongoraműveiről
18.00 FSZEK Zenei Gyűjtemény – Úton a reneszánsz és a barokk között Spanyolországban: Recurring Company
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Szalai András tanítványai
19.00 Zeneakadémia, Solti Terem – Zeneszerzés MA-diplomakoncert
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Pecek Lakatos András trio

május 11.
10.00 Bartók Emlékház – Balog József zongora mesterkurzusa Bartók zongoraműveiről
17.00 Bartók Emlékház – Bartók (Sipos József filmje)
19.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – Katona kristóf (zongora) diplomakoncertje
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

május 12.
15.00 ciszterci Szent Imre-templom – Visegrádi hangok – Szent Efrém Férfikar
16.00 Zeneakadémia, Solti Terem – Jenei Erzsébet (hárfa) diplomakoncertje
17.00 Zeneakadémia, Solti Terem – Goda Sára (hárfa) diplomakoncertje
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Wagner Rita tanítványai
18.00 Zeneakadémia, XXIII. terem – Botvay Károly tanítványai
19.00 Zeneakadémia, Solti Terem – Curtean Ivan (cimbalom) diplomakoncertje

Miklósa Erika és a Kodály Filharmonikusok

Miklósa Erika

Andrew Lloyd Webber Requiemje hangzik el a zeneszerzőként is aktív, kiváló jazz-zongorista, Oláh Kálmán concertója mellett, amelyben a 20. század két megkerülhetetlen egyénisége, Bartók és Stravinsky meghatározó harmóniavilága kap új értelmet május 7-én Debrecenben, a Kölcsey Központban.

Blues for Jenő

Összefogott a magyar zenésztársadalom, és a magyar blues egyik kulcsfigurájának, Fekete Jenőnek a segítségére sietett, hogy a Blues for Jenő koncert bevételével támogassák a gerincproblémái miatt fellépéseit szüneteltetni kénytelen énekes-gitárost. Május 7-én a Kobuciban fellép: Ripoff Raskolnikov, Little G Weevil, Szabó Tamás- Mojo, Jambalaya, Lead Zeppelin, Chuck Berry Rock And Rollers, EC 70 Band, Varga János Projekt, Király Vajk, Hendrix Project, Soulbreakers, Szász Ferenc, Kárpáti Dódi, Kiss Tibi, Varga Livius, Dep’art, ef Zámbó Öcsi, Víg Mihály és sokan mások.

A csend

Rohmann Ditta

A koncert a zene és a csend kapcsolódási pontjait kutatja, felhasználva a Budavári evangélikus templom térbeli adottságait és kiváló akusztikáját. Elhangzanak Johann Sebastian Bach, Jeney Zoltán, Kurtág György, Toru Takemitsu és Ittzés Gergely szólódarabjai, valamint Ajtony Csabának a darabokból készült rövid hanginstallációi. A május 8-i ingyenes koncerten közreműködik Rohmann Ditta (cselló), Ittzés Gergely (fuvola) és Solymosi Péter (trombita).

Bill Frisell & Skúli Sverrisson

Igazából kissé szürreális, hogy a két, igen hasonló éteri zsánerben alkotó művész személyesen nem ismerte egymást, mégis hallgatták egymás munkáit. Aztán 2018-ban csak összejött a nagy találkozás, amelynek lenyomata a Strata című, hipnotikus erejű album. A gitáros és basszusgitáros turnéja valószínűleg egyszeri és megismételhetetlen alkalom május 8-án a Müpában.

Emanuel Ax és a Fesztiválzenekar

Emanuel Ax – fotó: Lisa Marie Mazzucco

Nem először vendégeskedik Fischer Iván együttesénél az amerikai zongoraművész, aki ezúttal a IV. szimfóniából kibontakozó, ellentmondásokkal teli bruckneri világot igyekszik ellenpontozni a Mozart érett hangját tükröző 17. (G-dúr) zongoraversennyel május 9. és 11. között három alkalommal a Müpában.

Kiss József és a Pannon Filharmonikusok

Egyedi koncertélményben lehet része a Kodály Központ közönségnek, hiszen Kiss József oboaművész az utóbbi időben szinte kizárólag a fiatal generáció elkötelezett nevelőjeként tevékenykedett. Fellépéseit gondosan válogatja, a pécsi együtteshez május 9-én a Kodály Központba Mozart C-dúr koncertjével öt év után tér vissza, egyenesen Detmoldból.

Haraguchi Shoji és a Danubia Zenekar

Shoji Haraguchi

George Sand, a korabeli párizsi művészeti élet sugárzó, olykor pedig boszorkányos nőalakját idézi meg Hámori Máté együttese május 10-én a BMC-ben. Az ÓDZ-t ezúttal a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen feltűnt Haraguchi Shoji vezényli. Moscheles, Schubert, Liszt és Chopin műveiben többek között olyan szólistákat hallhatunk, mint a friss Liszt-díjas Érdi Tamás.

A Táncház Napja – táncházzenészek koncertje

Az első „városi” táncház megalakulásának évfordulója a Táncház Napja, ekkor adják át a Halmos Béla-vándordíjat és a Halmos Béla-emlékérmet is. A május 11-i születésnap fellépői között lesz a Zekeakadémián a tavalyi díjazott, a Halmos Béla vándorhegedűjét egy évig használó Mihó Attila, a Kóló, a Tázló és a Bazseva zenekar is.

Fischer Ádám és a Danish Chamber Orchestra

A nemzetközi összetételű, köztük számos magyar muzsikust a soraiban tudó együttes története egészen 1927-re nyúlik vissza, védjegye pedig a bécsi klasszikus repertoár. Fischer Ádám irányítása alatt több emblematikus felvételt adtak ki, a különleges művészeti értékkel bíró Haydn-, Mozart-, Beethoven-előadásaikból pedig most a hazai közönség is ízelítőt kaphat. A Zeneakadémián a május 12-i koncertet KÓDA követi – az előadás után kezdődő kötetlen, félórás beszélgetés a hangversenyen közreműködő előadókkal.

Capriccio április 27-i adásának Fischer Ádám volt a vendége. A műsor itt visszahallgatható.

Zongorakoncert extrákkal Budapest egyik legszebb art nouveau szalonjában

Miután a Károly krt. 14. szám alatti épület izgalmas történetébe vezetik be az érdeklődőket, akik a szakértő kalauzolást követően elmerülhetnek a gasztronómiai élvezetekbe is, Mozart, Chopin, Kodály, Liszt és Bartók művei csendülnek fel Marczi Mariann előadásában május 12-én és 19-én.

Visegrádi hangok

Szent Efrém Férfikar

A Szent Efrém Férfikar május 12-én a ciszterci Szent Imre-templomban lép fel. A templom 25 esztendős sorozatában a történelmi Magyarország hagyatékából állítottak össze válogatást, és ez a tavaszi négy alkalom az emberi hang szépségének is dicsérete.

Vajon lesz-e közönsége egy vokális koncertsorozatnak? Érdekel bárkit Magyarországon a keleti kereszténység zenéje? Járnak az emberek egyáltalán kóruskoncertre? Ezek voltak az alapvető kérdések, amikre a Szent Efrém Férfikar izgatottan várta a választ 2011 decemberében, amikor útjára indították az Orientale lumen sorozatot. A sorozat azóta hét sikeres évadot élt meg, ami önmagában választ ad a kérdésekre. De mi is az az Orientale lumen? A válaszokról és a sorozat következő évadáról blogunkban olvashatnak.

Promóció

X
X