Papageno Radio
Papagenda Ki a szabadba! – #Papagenda

Ki a szabadba! – #Papagenda

A nyáresték egyik legjobb tulajdonsága az, hogy szabadtéren élvezhetjük a muzsikát, legyen az klasszikus vagy jazz, de a népzene is remekül hangzik ilyenkor. A nyár első országjáró Papagendájában a budapestiek mellett gyulai, esztergomi, visegrádi koncerteket is ajánlunk.

Ingyenes programok július 1. és 7. között

Az egész nyáron zajló Zenélő Budapest programjait ide kattintva lehet végigböngészni.

július 2.
20.00 Szimpla kert – Babel Sound Kedd: Hoppál Mihály Band

július 3.
22.30 BJC – Wednesday Open Jam: Dennert Árpád Trio

július 5.
19.00 óbudai Fő tér – Örömzene Orosz Zoltánnal és barátaival
22.30 BJC  – Free BJC Jam Session: Juhász Gábor Trio

július 6.
19.00 Visegrád, Rendezvénytér – Világzenei kalandozások
19.00 Esztergom, bazilika – Waderlust Women’s Choir
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Egri János Jr Trio

július 7.
19.00 MOMkult – Los Angeles Children’s Chorus and Young Men’s Ensemble
19.00 Budavári evangélikus templom – Bán István orgonaestje

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és Klenyán Csaba koncertje

Klenyán Csaba

A megújulását élő Liszt Ferenc Kamarazenekar hűen hagyományaihoz népszerű klasszikusok műveit éppúgy műsoron tartja, mint névadójának egyik legismertebb kompozícióját – egy régi barát, Wolf Péter átiratában. Évtizedeken átívelő sikeres könnyűzenei munkássága után Wolf Péter mostanában a klasszikus zene felé fordul és sorra komponálja az úgynevezett komolyzene területén is nagy elismerést arató darabjait, így természetes, hogy meghallgathatunk tőle egy klarinétversenyt is, melyről a szerző így ír:  „Klenyán Csabát sokszor hallottam, játéka minden alkalommal elbűvölt. Érzékeny művész, nyitott minden műfajra, hangszeréből gyönyörű hangokat csal elő. Reméltem, hogy egyszer összehoz minket a sors. Így is történt. Klenyán Csaba kérésére néhol pici igazítást végeztem a darabon és egy kadenciával bővítettem. Szeretném, ha a közönség is átélné azt az élményt, ami nekem jutott a klarinétversenyemmel való foglalkozás minden percében.” A hangverseny július 1-jén lesz az Óbudai Társaskörben.

Chick Corea: The Spanish Heart Band

Chick Corea 43 évvel a legendás My Spanish Heart album megjelenése után ismét flamenco- és latin ritmusok által fűtött zenészekkel veszi körbe magát. A madridi Jorge Pardo, aki Paco zenekarának eredeti tagja, szaxofonon és fuvolával csatlakozik, valamint Niño Josele, aki szintén Paco zenekarában játszott, az igazi flamenco gitárművészetet hozza a zenekarba. Michael Rodriguez trombitán, Steve Davis harsonán és kürtön játszik. A kubai Carlitos Del Puerto basszuson és a dobok mestere, Marcus Gilmore a gerince a ritmusszekciónak. A flamenco  feltörekvő csillaga, Nino de los Reyes biztosítja a lábak tűzijátékát július 1-jén a Budapesti Kongresszusi Központban.

Ide kapcsolódik:
Chick Corea régi ismerősként érkezik Budapestre

Másképp: Miklósa Erika és a Modern Art Orchestra

Az egyedi koncertprogramban július 2-án Gyulán, július 3-án pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben a világjáró, Kossuth-díjas művésznő a szívéhez legközelebb álló áriákból és dalokból válogat, míg Fekete-Kovács Kornél saját szerzeményeiből és hangszereléseiből mutat be darabokat. A koncert klasszikus kalandozás a jazz, az opera és operett – a két előadó igen erőteljes és rendkívül magával ragadó – világában. Átiratok, különlegességek, meglepetések Bernsteintől Cole Porterig, Rossinitől Gershwinig a Modern Art Orchestra kitűnő zenészeinek kíséretében.

Concerto Nyárestek

Kovács János – fotó: Steiner Gábor

Július 4-én, a szabadtéri sorozat utolsó koncertjén a Pesti Vármegyeházán Kovács János vezeti az együttest, a műsor gerincét pedig Mozart Sinfonia Concertantéja képezi. A négy fúvós hangszerre és zenekarra komponált mű kézirata elveszett, a most elhangzó változatban Horváth Béla oboaművész, a Concerto Budapest klarinét- és kürtművészei, Klenyán Csaba és Tóth Bálint, valamint az Opera fiatal szólófagottosa, Mohai Bálint közreműködik.

Nyáresti koncert a MÁNE zenekarával

A Magyar Állami Népi Együttes zenekarának koncertjén a Várkert Bazárban július 4-én Bartók Béla műveiből válogat. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara egymásra válaszként szólaltatja meg a zeneszerző muzsikáját és az őket ihlető, hol népi, hol városi cigányzenekari hangulatokat.

Ide kapcsolódik:
Bartók Béla utolsó koncertje Magyarországon

Nicola Benedetti és a San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar

A Skóciában született, de olasz felmenőkkel rendelkező Nicola Benedetti korunk egyik legbefolyásosabb komolyzenei művésze, aki gyakran lép fel a világ vezető koncerttermeimben és fesztiváljain. Világszerte a nagy zenekarok és karmesterek keresett szólistája, aki nemrégiben a BBC Szimfonikus Zenekarral és a Chicagói Szimfonikusokkal is adott koncertet. Budapestre a világ egyik legjobb ifjúsági zenekarával, a San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekarral (SFSYO) és annak új karmesterével, Christian Reiffel érkezik. A műsorban Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye, Detlev Glanert American Prelude No. 1 és Gustav Mahler I. szimfóniája hangzik el.

Ide kapcsolódik:
Nicola Benedetti: „Minden gyereknek joga van megismerni a zene csodálatos világát”

In memoriam Fischer Annie

A Fischer Annie-ösztöndíjasok közül hárman lépnek pódiumra július 5-én az Óbudai Társaskörben: Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Hartmann Domonkos Péter (gordonka) és Kovács Gergely (zongora). A műsorvezető dr. Székely György, műsoron Kodály, Rachmaninov, Mozart és Sosztakovics művei.

Ide kapcsolódik:
Ők a 2019-es Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasok

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!