Papageno Radio
Papagenda Komolyzene, operett és autentikus cigány dallamok a hét koncertműsorán – #Papagenda

Komolyzene, operett és autentikus cigány dallamok a hét koncertműsorán – #Papagenda

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Igazán sokszínű a hét kínálata: a Balaton partján Kocsis Krisztiánt hallgathatjuk meg, Veszprémben zajlik az Auer Fesztivál, Budapesten Lakatos Mónika lép közönség elé, és sor kerül a hagyományos nyári operettünnepre, a Budavári Palotakoncertre is.

Ingyenes koncertek július 29. és augusztus 4. között

Az egész nyáron zajló Zenélő Budapest programjait ide kattintva lehet végigböngészni.

A júliustól másfél hónapon át tartó, a Balaton északi partján Balatonalmádi, Keszthely, Balatonfüred, Tihany és több más települést érintő Klassz a pARTon! programjai itt találhatók.

július 29.
19.00 Megbékélés Háza – Fellegi Ádám zongoraestje

július 31.
22.30 BJC – Wednesday Open Jam: Gyárfás István Trio

augusztus 1.
20.00 Szimpla kert – Gauditorium

augusztus 2.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Szalay Gábor Trio

augusztus 3.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Baris Gábor Trio

augusztus 4.
18.00 Budavári evangélikus templom – Nagy László Adrián orgonál

Kocsis Krisztián koncertje

„Ma azt gondolom, hogy a legfontosabb, amit apámtól kaptam, az a lényegre való törekvés, amellyel muszáj, hogy párosuljon egy előadóművészi maximalizmus is.” Így fogalmazott nemrég egy interjúban Kocsis Krisztián, aki előadásaiban ugyanazzal a tiszta hittel keresi a zenében rejlő gazdagságot, ahogy édesapja és első tanára, Kocsis Zoltán is muzsikált. Kocsis Krisztián egyaránt elkötelezett az előadó- és az alkotóművészet iránt, a zongora mellett zeneszerzés szakon is tanult a Zeneakadémián, ahol 2018-ban, 21 évesen mindkét szakon kiváló minősítéssel vehette át diplomáit. Több országos és nemzetközi megmérettetésen díjazták. Kocsis Krisztián mélyen hisz az előadás egyszeriségében és megismételhetetlenségében. Július 29-én a keszthelyi Festetics-kastély Tükörtermében egy technikailag és intellektuálisan egyaránt komoly kihívást jelentő műsorral hallhatja őt a Klassz a pARTon! fesztivál közönsége.

Ide kapcsolódik:
Ez volt Kocsis Zoltán és Kocsis Krisztián utolsó közös fellépése

Auer Fesztivál

Július 30. és augusztus 4. között világhírű művészek váltják egymást a házigazda Mendelssohn Kamarazenekar élén a festői szépségű történelmi város színpadain a veszprémi születésű, világkarriert befutott Auer Lipót emléke előtt tisztelegve.

Ide kapcsolódik:
172 éve született Auer Lipót

CigányKeddV: Lakatos Mónika és a Cigány Hangok

Az oláh cigány zene kedvelőinek nem kell bemutatni Lakatos Mónikát, a Romengo együttes egyik énekesét, akinek nem is olyan rég jelent meg első szólólemeze a Romanimo, amely a World Music Charts Europa top 5-ös listáján szerepelt a megjelenést követően, illetve a WMCE lista 2018-as éves Top 150-es elitjében a 15. helyen szerepel. Mónikát ebben formációban is a tőle megszokott lendülettel és átéléssel hallhatjuk énekelni tradícionális oláh cigány ritmikus dalokat, amelyeket a lehető legletisztultabb hangzásban ad át a közönség számára, Rostás Mazsival és zenésztársaival, akik főleg az énekhangjaikkal teszik még élvezetesebbé azokat a dalokat, amelyeket otthon családi körben, összejövetelek alkalmával tanultak. Néhány dalt a műfaj kedvelői ismerhetnek más oláh cigány zenét játszó zenekaroktól, de Mónika hangján július 30-án a PONTOON-ban megszólaltatva ezek az ősrégi dalok, egy teljesen új hangzásvilágot teremtenek.

Ide kapcsolódik:
Lakatos Mónika: Az oláh cigányság legfőbb kifejezésmódja a hallgatók éneklése

Swing à la Django

Nagyszabású koncerttel ünnepeli fennállásának ötödik évfordulóját a hungarian django swing megteremtője, a Swing à la Django július 31-én a KOBUCI Kertben. Ezen a különleges estén a zenekarhoz Horányi Juli, Roby Lakatos, Magyar Bálint és a Four Bones Quartet is csatlakozik, ráadásul a zenekar legújabb dala, a Puszilva pálinka is ezen a koncerten debütál élőben.

Budavári Palotakoncertek

Augusztus 2-án és 3-án ismét operettől lesz hangos az Oroszlános udvar. Az operettgála idén az Elemi szenvedélyek címet kapta, és ehhez méltó izgalmas műsort ígér. Mint azt már megszokhatta a nagyközönség, most is felcsendülnek majd az operettirodalom legnagyobb slágerei, többek között Kálmán, Lehár, Ábrahám örökzöldjei, ezek mellett lenyűgöző operamelódiákkal is készülnek a közreműködők, a Fitos Dezső Társulat világhírű táncosainak köszönhetően pedig népzene és néptánc teszik még színesebbé a gálaestet.

Ide kapcsolódik:
Ninh Đúc Hoáng Long: „Nagyon készülök a Hazám, hazámra”

Ütősfeszt

Idén negyedik alkalommal köszönti vendégeit a Velencei-tó közösségi programja, az Ütős Fesztivál. Az augusztus 2. és 4. között megrendezendő, a közönség számára továbbra is ingyenes programsorozat a dob- és ütőshangszerek, a világzene és a közösségi együttlét köré szerveződik. Az Ütős zenei sokféleségét idén többek között a Bohemian Betyars, a Besh o Drom, a Vojasa és a Samsara Boulevard szolgáltatja a balkáni népzenéktől a magyar-cigányzenén át a tibeti hangzásvilágig sok minden felvonul. Az alapritmust továbbra is a közös jammelés adja a dobtérben, melybe bárki beszállhat (ha hozol hangszert, az előny, de adunk is), a kísérőprogramok pedig további merítést kínálnak különböző aktivitásokon , előadásokon keresztül – az ütős kultúrákból. Idén az Ütős vendége lesz az Indonéz Nagykövetség képviseletében a Magyar Gamelán közösség. Az Ütős Fesztivál elkötelezett támogatója a hazai beatbox közösségnek. Az elmúlt két évben bemutatkozási lehetőséget adott a fesztivál a beatbox hazai vezéregyéniségeinek. Idén az Ütős szervezi és mutatja be  a X. Beatbox Battle Hungary rendezvényt, melynek résztvevői a szakmai zsűri és a közönség előtt mutathatják meg a tudásukat, és melynek győztese részt vehet a berlini Beatbox világbajnokságon.

Promóció

X
X