Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Egy este az évszakok zenei bűvöletében

Egy este az évszakok zenei bűvöletében

A Budafoki Dohnányi Zenekar február 2-i koncertjén izgalmas időutazásra várja közönségét: a koncerten felcsendülő mindkét mű az évszakok jellegzetességeit járja körül, egy-egy tételt szentelve egy-egy évszaknak. A hangverseny érdekessége, hogy a két mű azonos évszakai egymást követően hangzanak el.

- hirdetés -

Vivaldi Négy évszak című versenyműciklusa nem véletlenül a zeneirodalom egyik legnépszerűbb szerzeménye. A négy szonettre írt programzenében könnyen tájékozódik a hallgató: szinte kézzel fogható az első tétel madárcsicsergése, a természet éledése, a nyár fülledt mozdulatlansága. Ebbe a nyugalomba robban be aztán a vihar, majd a fogcsikorgató hideg, egy téli este meghitt bensőségessége, a korcsolyázók féktelen száguldása, a beszakadó jég reccsenése, a farsang öröme. Vivaldi ebben a művében szinte szóról-szóra zenésít meg egy szonettet, amely szerzője ismeretlen, egyes feltételezések szerint maga a zeneszerző. A kollektív tudatban rejlő zenei eszköztárat segítségül hívó, minden pillanatában magával ragadó mű zeneszerzőjeként azonban biztosan Vivaldit jegyezhetjük.

- hirdetés -

Piazzolla eredtileg külön álló műveket komponált: a nyár című tételt (Verano porteño) írta meg először, ami Alberto Rodriguez Muñoz színdarabjának kísérőzenéje volt. Egy évre rá született az ősz tétel, a szerző csak ezt követően egészített ki darabját négy tételesre. A Négy évszak Buenos Airesben kétségkívül Piazzolla legnépszerűbb műve, és bár nem annyira képszerű, mint Vivaldi darabja, a vérpezsdítő ritmusok és hamisítatlan dél-amerikai melódiák érzéki tangót járó táncosokat idéznek elénk. Piazzolla műve eredetileg kamaraegyüttesre íródott (hegedű, zongora, elektromos gitár, bőgő és bandoneon). A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjén egy vonószenekari hegedűverseny-verziót hallhatnak az érdeklődőket.

A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje

Február 2., 19.30 Pesti Vigadó

Vivaldi: Négy évszak; Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben

Közreműködik: Viniczai Éva – hegedű, Berán Gábor – hegedű, Gyöngyösi Levente – csembaló; koncertmester: Kalla-Tóta Hajnalka

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.