Papageno Radio
Inaktív Inaktív Játék Závada Péter: Je suis Amphitryon - Játék

Závada Péter: Je suis Amphitryon – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ki vagyok, ha valaki más a szerepemet mesterien alakítva tökéletesen helyettesíthet? Hogyan tarthatok meg egy fogadalmat, ha észre sem veszem, hogy épp megszegem? Ha képes vagyok anélkül cselekedni, hogy tudatában lennék a cselekedeteimnek, bízhatok-e önmagamban? És egyáltalán: mi szükség rám, ha valaki nálam sokkal jobban játszik el engem? Játsszon Závada Péter drámakötetéért!

Závada Péter drámája Amphitryon történetének újraértelmezésén keresztül az identitás alapvető kérdéseihez vezet el. A darab, mely most kerül először bemutatásra, nem csak a személyiség lebontásával, de a színházi keretek határainak feszegetésével is kísérletezik. Mettől meddig tart a színész szerepe, lehet-e egy játékos önmaga a színpadon, ki lehet-e kerülni a jellé válást?

A Je suis Amphitryonban megjelenik az eredeti történet hat szereplője: Amphitryon, Alkméné, Charis, Sosias, Jupiter és Merkúr, de nem éles határokkal bíró karakterek vannak a színen, hanem a történet által felvetett problémák kibontói, polifonikus szólamok, melyek olykor egymásba csúsznak és asszociatív módon ugrálnak időben és térben.

Omaha Beach, Saigon, Szarajevo, Belfast, 
Bagdad, Gáza, Tripoli, Kairo, Kiev, Aleppo,
Idomeni. Hónapok óta a kanapén töltöm az éjszakát,
mióta a szorongásaim kitúrtak az ágyból. Ösztrogén.
Tesztoszteron. Kortizol. Dopamin. Szerotonin.
Már a visszatérő rémálmaim is félnek elaludni,
nehogy a valóságban találják magukat. Xanax,
Rivotril, Prozac, Zoloft, Cipralex, Válium, Ambien.
A sötétben maximumra csavarom a flashback-jeimet,
mert egy ideje a fényüknél nyugodtabban alszom.

A darabból készült előadás ősbemutatója április 24-én lesz a Trafóban. A Geréb Zsófia rendezte produkció másnap is látható, a közreműködő színészek: Kovács Krisztián, Bánfalvi Eszter, Lestyán Attila, Mentes Júlia, Jaskó Bálint, Kőszegi Mári.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen a Jelenkor Kiadó és a Trafó által megjelentetett kötet tulajdonosa! (Egy szerencsés megfejtőnk kaphatja meg a kötetet.)

Kérdésünk: Hányadik önálló drámája Závada Péternek a Je suis Amphitryon?

a) Első

b) Második

c) Harmadik

 A válaszokat április 17. éjfélig, a Facebook-poszt alatti kommentben várjuk.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X