Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Harmadik alkalommal kerül sor az orgona budavári ünnepére

Harmadik alkalommal kerül sor az orgona budavári ünnepére

Harmadik alkalommal rendezik meg a Budavári Bach Fesztivált június 21. és július 1. között a Budavári Evangélikus Templomban. A fesztivál egyszerre tiszteleg példamutatóan a legnagyobb zeneszerző, Bach varázslatos zenéje és az autentikus, historikus előadásmód előtt.

- hirdetés -

A Bach feljegyzéseit alapul vevő, Gottfried Silbermann kései hangszereinek mintájára elkészített és 2017 júniusában, a Reformáció 500. évfordulójának emlékévében beépített historizáló barokk orgona nem csak a fesztivál életében számít mérföldkőnek. A hangszer eddig nem ismert távlatokat nyitott a magyar régizenei életben, hiszen méltóképp képviseli Bach végtelen színességű életművét a kompromisszumoktól mentes, autentikusan historikus előadási gyakorlatban, legyen szó kantátákról, vagy orgonaművekről.

Bach inspirálta új orgona épül Budapesten

- hirdetés -

A harmadik fesztivál a kezdeti évhez kapcsolódva ismét változatos előadói spektrumot vonultat fel, mindvégig a nagy mester, Bach lehengerlő muzsikájával a középpontban. Már a nyitókoncert is egy kuriózum, amelyen a korabeli, bélhúros hangszereken megszólaltatott Bach kantátákat kísérő kontínuó hangszer immáron nem egy piciny orgonapozitív, vagy csembaló, hanem a bachi gyakorlatot követve a nagy, pedálos orgona. A fesztiválon egy gambamuzsika, sőt a kóruszene is képviselteti magát. Hallhattunk gamba szviteket csembaló kísérettel, csellószonátákat, de orgona bemutatóra is sor kerül kiváló külföldi- és magyar művészek közreműködésével.

A fesztivál helyszínét a Budavári Evangélikus Egyházközség biztosítja, fővédnöke a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Dr. Fabiny Tamás, főtámogatója a Budavári Önkormányzat, művészeti vezetője az Egyházközség veretes orgonistája, Bán István.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.