Papageno Radio
Inaktív Inaktív Játék A BDZ Barokk Randevúra hív Gödöllőre - Játék

A BDZ Barokk Randevúra hív Gödöllőre – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Augusztus 12-én délután Bach, este Händel világába kaluzol el a Budafoki Dohnányi Zenekar vendégeivel. A koncertek helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély Lovardája. Legyen ott partnerével a kiválasztott hangversenyen!

2018. augusztus 12. 16.00
Megérthető zene / J. S. Bach: A fúga művészete
A művet ismerteti: Hollerung Gábor; közreműködik: BDZ Vonós Quintet, Budapest Saxophone Quartet, Corpus Quartet

A fúga művészete egy korszak betetőzése, egyben egy sok évszázad alatt született kollektív tudás összefoglalása. Bach ebben a művében a fúga és az ellenpontos szerkesztés szinte minden esetét megmutatta, írt egy-, két-, sőt háromtémás fúgát, írt kánonokat, amelyekben a dallamoknak tükörben megfordult változatát is hallhatjuk, sőt a dallamot akár visszafelé is. Annak titkát, hogy a mű legbonyolultabb tétele miért maradt befejezetlenül, inkább csak sejthetjük, mint tudjuk; de mindenesetre, amire lehet, még fény derül ezen a hangversenyen, ahol színes összetételű kamaraegyüttesek segítik a szöveges magyarázat megértését. A mű a szünet után szöveges megszakítás nélkül is elhangzik.

Gödöllői Királyi Kastély

2018. augusztus 12. 20.00
Händel: Utrechti Te Deum és Jubilate
Közreműködik: Budafoki Dohnányi Zenekar, Budapesti Akadémiai Kórustársaság, szólisták: Csereklyei Andrea, Megyesi Schwartz Lúcia, Gavodi Zoltán, Szerekován János, Blazsó Domonkos, vezényel: Hollerung Gábor

Este Händel első angol nyelvű vallásos műve, az Utrechti Te deum és Jubilate csendül fel, amely az 1713-as Utrechti Béke megünneplésére született. Ez volt a brit királyi család első megbízása a zeneszerző számára, és Händel ezzel meg is alapozta londoni karrierjét. A művet a szerző halála után is sokszor játszották a londoni Szent Pál katedrálisban. A Gödöllői Királyi Kastély látogatói ezen az estén a BDZ előadásában, kiváló magyar szólisták közreműködésével hallgathatják meg ezt a hazánkban viszonylag ritkán hallható barokk oratóriumot.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott partnerével az ön által választott koncerten! (Koncertenként két szerencsés megfejtőnk partnerével vehet részt az általa választott koncerten.)

Kérdésünk: Mikor jelent meg J. S. Bach A fúga művészete című művének első nyomtatott kiadása?

a) 1740

b) 1751

c) 1753

 A válaszokat augusztus 2. éjfélig, a Facebook-poszt alatti kommentben várjuk.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X