Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Új kiállítással vár a KOGART Tihanyban

Új kiállítással vár a KOGART Tihanyban

TÁJ – KÉP – TÖRTÉNETEK a 19. századi magyar festészetből címmel július 7-től új kiállítás látható a KOGART idén 5. születésnapját ünneplő tihanyi galériájában.

- hirdetés -

A magyar tájképfestészet korai aranykorát az ideális és a romantikus tájfestészet jellegzetes témáin és motívumain keresztül bemutató tárlaton reprezentatív válogatásban jelennek meg a mitológiai témák, és néhány művön keresztül a várábrázolások, valamint az orientalista tájképek, vagyis elsősorban azok a műtípusok, amelyek a konkrét tájakat mitikus, illetve történelmi távlatba helyezik. Hol a táj szolgál egy történet hátteréül, hol pedig maga a táj hordoz történeti aspektust. A tárlaton elsősorban az Itáliában letelepedett id. Markó Károly, valamint magyar tanítványainak (Ligeti Antal, Telepy Károly stb.) munkái láthatók, mivel ezen művészek képei nyomán emelkedett európai színvonalra a magyar tájfestészet és született meg a nemzeti táj típusa.

- hirdetés -

Molnár József (1820–1899) Aligai szakadék (1895 körül) – olaj, vászon – magángyűjtemény

A 19. század első évtizedeiben kibontakozó új magyar festőművészet első európai rangú képviselője id. Markó Károly (1793–1860) volt. Élete nagyobb részét Itáliában töltötte. Az olasz fejlődés vonalába illeszkedő ideális tájképei mitológiai, vallásos vagy történelmi jelenetek színterei, azonban kompozícióin a fő hangsúly már nem az alakokon van, hanem elsősorban a táji környezeten.

Az id. Markó Károly által kialakított ideális tájábrázolási mód gyermekei, tanítványai és hazai követőinek ecsetje nyomán élt tovább a 19. század végéig, meghatározva a magyar festészet fejlődésének egyik fontos irányát.

Az 1860-as évektől látványosan új tájképfelfogás jelentkezett a magyar festészetben, miközben technikailag a legmagasabb európai színvonalra emelkedett. Az id. Markó Károly által képviselt korábbi ideális tájfestészetet, a mitikus és heroikus tájtípusokat tanítványai eleinte a romantika stílusában formálták át, hogy a későbbiek során, a 80-as évektől a magyar tájképfestészet az intim tájtípus, vagyis a hangulati és atmoszférikus festészet irányába mozduljon el.

id. Markó Károly (1793–1860)
Itáliai táj aquaducttal és szivárvánnyal – (1838) olaj, vászon – Kovács Gábor Gyűjtemény

A szeptember 16-ig látható kiállításnak helyet adó galéria 2013 nyarán azzal a céllal nyílt Tihany szívében, hogy a Balatonra érkezők a környék jól ismert és közkedvelt látnivalói mellett egy egész évben látogatható intézményben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kiállításai által nyújtott élményeket is megismerhessék. Az épületben Borsos Miklós szobrászművész állandó kiállítása mellett klasszikus és kortárs műveket egyaránt felvonultató időszaki kiállítások, tárlatvezetések és egyéb kulturális programok várják a látogatókat.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.