Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A női hegedűsökre fókuszál a Concerto Budapest őszi sorozata

A női hegedűsökre fókuszál a Concerto Budapest őszi sorozata

A Concerto Budapest őszi hangversenyein a főszerep a női hegedűsöké – az őszinte és bensőséges játékáról híres Isabelle Faust november 3-án és 4-én Dvořák hegedűversenyét, Keller András egyik legújabb felfedezettje, a dél-koreai származású Clara-Jumi Kang pedig december 16-án Mendelssohn remekművét adja elő az együttessel.

- hirdetés -

„Ahol más hegedűsök elkápráztatnak, ott Isabelle Faust elgondolkoztat” – jellemezte a német hegedűs mindig személyes hangú játékát és intellektuális művészegyéniségét egy angol kritikus, és erre a megfogalmazásra alighanem a budapesti koncertlátogatók, Faust meghitt ismerősei is rábólinthatnak.

- hirdetés -

Isabelle Faust – fotó: Felix Broede

Az 1972-ben, Esslingenben született muzsikus ugyanis visszajáró vendége a magyar hangversenytermeknek, s pályafutásának egyéb magyar vonatkozásait is említhetjük, hiszen egykor Zsigmondy Dénes tanítványa volt, igen széles repertoárján pedig Ligeti György, Kurtág György és természetesen Bartók Béla művei is szerepelnek. A novemberi hosszúhétvége két napján, 3-án és 4-én Barber vonósokra írt Adagiója és Schubert IX. (C-dúr) szimfóniája között Dvořák 1879-ben komponált, majd az átdolgozásokat követően 1883-ban, Prágában bemutatott a-moll hegedűversenyének szólóját hallhatjuk Csipkerózsika nevű, 1704-ben készült Stradivari-hegedűjén a Zeneakadémia Nagytermében.

A Stradivari hegedűk legnagyobb rejtélye

A hegedűverseny dedikációja Joachim Józsefnek szól, aki azonban sosem adta elő nyilvánosan a darabot, mert rendhagyó megoldásai miatt nem nyerte el tetszését. A darab utóéletét nézve szerencsére a közönség azóta más véleményen van: a hegedűnek szokatlanul jelentős szerepet adó első tétel, a második tétel nagyívű melódiája és a szláv motívumokat felsorakoztató harmadik tétel fejünkből szinte kiverhetetlen dallamait hallva aligha akad olyan, aki ne rajongana érte.

A hegedűirodalom egyik csúcsteljesítményeként tartják számon Mendelssohn e-moll hegedűversenyét, amely 1845-ös ősbemutatója óta nem csupán szakadatlan népszerűsége révén, hanem a belőle kiáradó életöröm vonzerejével is csábítja a mindenkori előadókat és a közönséget. Mendelssohn egy kedves barátjának, Ferdinand Davidnak ajánlotta művét, az egyik első olyan hegedűművésznek, akinek valóban adott a véleményére a zeneszerző, így a szokásosnál jóval nagyobb szerepet kapott a szólójátékos.

Ismeretlen Mendelssohn-levelek kerültek Lipcsébe

A Concerto Budapest Müpában zajló Favoritok és a nemzetközi koncertélet mai és eljövendő sztárjait felsorakoztató Csillagok bérletében is szereplő koncert szólistája Clara-Jumi Kang, aki szerencsésen egyesíti magában a távol-keleti hangszeres virtuózok perfekt technikai felkészültségét és a német muzsikusok tradícióismeretét, a klasszicizmus és a romantika világában való jártasságát.

Clara Jumi Kang – fotó: Marco Boggreve

A hegedűversenyek királynőjét közrefogva elhangzik majd a zenekar tolmácsolásában Mozart Három német tánca és Mahler utolsó befejezett, IX. szimfóniája is Keller András vezényletével.

Részletes információkért és jegyvásárlási lehetőségért keresse fel a Concerto Budapest honlapját!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.