Papageno Radio
Promóció Ünnepelje a tehetséget Liszt szellemi örököseivel!

Ünnepelje a tehetséget Liszt szellemi örököseivel!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Tehetség Kötelez őszi bérlet minden egyes koncertje a zenei talentum ünnepe Liszt híres és inspiráló szavainak szellemében: Génie oblige! A Zeneakadémián végzett, az intézményhez kötődő fiatal művészek egy-egy zeneszerző személye köré épített tematikus esttel készülnek a Solti terem színpadán. A sorozatban fellép a 2017-es Bartók Világverseny hegedű fordulójának győztese, Cosima Soulez-Larivière is.

Felix Mendelssohn hétévesen már zongoraleckéket vett, kamaszkorában zongora-, kamara- és egyházi kórusműveket komponált, tizenhat évesen pedig készen állt első kamarazenei műve – nem véletlen, hogy a Zeneakadémia jelenlegi vagy volt hallgatóiból létrejött Kamara-Kör tagjainak választása rá esett. A fiatal zenészek többféle kamarazenei formációban régebb óta zenélnek együtt, de terveik között szerepel, hogy a jövőben egy kisebb kamarazenekarrá alakulva folytassák a közös munkát. A Tehetség Kötelez bérletben meghallgatható Mendelssohn-estjükön Radnóti Róza művészeti vezetőként működik közre.

Kamara-Kör – forrás: Zeneakadémia

Szalai Éva, Karasszon Eszter és Staszny Zsófia Az ismeretlen Chopin címet adta kamaraestjének, amelyen olyan különlegességeket ismerhetünk meg, mint a Tizenkilenc lengyel dal legszebb részletei autentikus, lengyel nyelvű előadásban, illetve e dalok Liszt-féle zongoraátiratai. Emellett megszólal a csellóra és zongorára komponált Polonaise brillante, valamint a szólózongoraművek kevésbé ismert gyöngyszemei.

Szalai Éva, Karasszon Eszter és Staszny Zsófia – forrás: Zeneakadémia

Niccolò Paganini nevéhez legtöbben egyetlen hangszert, a hegedűt kapcsolják, miközben elfeledkeznek arról, hogy egyúttal igen kiváló gitárjátékos is volt, és hogy ez utóbbi hangszer is igen jelentős szerepet tölt be zeneszerzői munkásságában. Nyári László hegedű-, valamint Környei Miklós gitárművész a virtuóz olasz hangszerjátékos sokoldalúságát mutatják be kamaraestjükön.

Környei Miklós (gitár), Nyári László (hegedű) – forrás: Zeneakadémia

A negyedik hangverseny fellépői díjnyertes fiatal művészek: Cosima Soulez-Larivière-t a magyar közönség a 2017-es Bartók Világverseny hegedű fordulójának győzteseként ismerhette meg, azóta több alkalommal is megfordult a Nagyterem színpadán, az orosz Dina Ivanova pedig a Ricardo Viñes és a weimari Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny 2. díjasa, valamint az utrechti Liszt-verseny 3. helyezettje.

Promóció

X
X