Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Közvetítés – A BDZ nagyheti Haydn-koncertje szavakkal, képekkel, hangulatokkal

Közvetítés – A BDZ nagyheti Haydn-koncertje szavakkal, képekkel, hangulatokkal

A Budafoki Dohnányi Zenekar Haydn Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán című művét közvetíti március 31-én 20 órától. A koncert a zenekar YouTube-csatornáján követhető.

- hirdetés -

Különleges alkotás Joseph Haydn szerzeménye, a Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán. Már komponálásának körülményei is jelentősen eltértek a megszokottól. A bibliai tárgyú zeneművet a cádizi érsek rendelte a nevezetes Santa Cueva barlangtemplomban zajló nagypénteki szertartásra.

- hirdetés -

A megrendelő részletes leírást adott a templomról a helyszínt nem ismerő komponistának, és a ceremóniához fűzött egyéb kéréseivel pontosan meghatározta a mű főbb vázlatait. A zenetörténet egyik legérdekesebb módon, 1787-ben keletkezett oratóriumát maga a szerző is egyik legsikerültebb alkotásának tekintette.

Lackfi János - Emmer László
Lackfi János – Emmer László

A premier sem volt szokványosnak mondható. Vizuális elemekkel, elsötétítéssel, a stilizált vihar okozta függönyszaggatással fokozták a zene és a tételekhez kapcsolt érseki elmélkedések összművészeti hatását.

A Budafoki Dohnányi Zenekar interpretációja is segítségül hívja a szavakat, képeket, hangulatokat. A zenekar által felkért ismert és elismert költő, gondolkodó, Lackfi János osztja meg a közönséggel a húsvéthoz és Haydn művéhez kapcsolódó gondolatait minden tétel elején, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a hallgató még közelebbről, még mélyebben találkozhasson a felcsendülő tétel zeneiségével.

BDZ - fotó: Vancsó Zoltán
BDZ – fotó: Vancsó Zoltán

A BDZ a katartikus záró Vihar-tétel után a költő feltámadással kapcsolatos gondolataival és Haydn: C-dúr (No. 69) szimfóniájának 1. tételével készíti elő közönségét a boldogságot hozó katarzisra.

A hét megszólalás a keresztfán – a hét tétel alapgondolata:

  • „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” (Lk 23,34).
  • „Még ma velem leszel a paradicsomban” (Lk 23,43).
  • „Asszony, íme, a te Fiad”; „Íme a te anyád!” (Jn 19,26-27)
  • „Éli, Éli, lamma szabaktani (‘Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?’) (Mt 27,46; Mk 16,34)
  • „Szomjazom” (Jn 19,28)
  • „Beteljesedett” (Jn 19,30)
  • Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!” (Lk 23,46)

A zenemű zenekari változatát, a szavakat, a képeket és hangulatokat egyedi atmoszférájú, igazi nagyheti, összművészeti alkotásként tárja közönsége elé a mindig újító Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Werner Gábor. A karmesterrel és Lackfi Jánossal Gerbei Anita beszélgetett a Magyar Katolikus Rádió Akvarell című műsorában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.