Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik Dínók, denevér, gyógyító kiállítás és flamenco a Papageno Klasszikban

Dínók, denevér, gyógyító kiállítás és flamenco a Papageno Klasszikban

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 8-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Balázs Katával, Dicső Dániellel, Gellér Judittal és Pirók Zsófiával.

- hirdetés -

Az UNICEF Magyarország összefogott Berg Judit írónővel és ismert mesefiguráival, a két kis dínóval, akik útra kelnek és bemutatják a magyar gyerekek és szüleik számára a távoli országokban élő gyerekek hétköznapjait. A különleges programra előfizető családok egy éven át,

- hirdetés -

havonta egy névre szóló levélcsomagot kapnak Berg Judit új, csak itt olvasható meséivel, térképpel, képeslappal és kreatív feladatlapokkal,

így a család a szervezet segítségével együtt „utazhatja be” a világot. Idehaza Berg Judit írónő ismert mesehősei, Trikó és Nyamm, a két dínó kalauzolja el a kis felfedezőket 12 távoli országba, hogy az ott élő gyerekek mindennapjait kedves mesékbe szőve mutassa be.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a magyar nyelven olvasó gyerekek megismerjék a világot, lássák sokszínűségét és megismerjék a velük egykorú gyerekek életét, ez mélyítheti az empátiájukat. A két kis dínó egy hamarosan hatrészesre bővülő meseregény-sorozat főszereplője. Tűzön-vízen át összetartanak, mégis mindennaposak köztük az összezörrenések” – mondta Berg Judit.

Az elsősorban 4–10 éveseknek szóló mesék mellett kreatív feladatlapokat, térképet, képeslapot és az adott országról sok érdekes információt is rejt a csomag, ezek játékos módon edukálják őket, legyen szó akár a kézmosás vagy az oktatás fontosságáról, de megismerhetik az UNICEF munkáját is az adott országokban.

Az előfizetésre fordított összeg segítségével tiszta vizet, gyógyszert, élelmiszert, oktatást kapnak a leginkább rászoruló gyerekek.

Balázs Katát, az UNICEF Magyarország kommunikációs vezetőjét arról is kérdezzük, mi adta az ötletet, van-e hasonló kezdeményezés más országokban; és mely országokat járhatják be a családok egy év alatt?

Egyedülálló látványvilággal érkezik Tóth Krisztina Denevér című darabjának ősbemutatója május 12-én a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központba. Eltűnik egy gumidenevér az óvodai öltözőből, mire a szülők előbb gyanakodni, majd gyűlölködni kezdenek egymással – mindezt a virtuális térben. Miközben jelenetről jelenetre szembesülünk a leghétköznapibb jelenünkkel, sok humorral és még több keserűséggel, az óvodai konfliktusból egy kelet-közép-európai, fekete humorú abszurd kerekedik ki, valódi tragédiával a végén.

Ide kapcsolódik:
Karanténban született – Színdarab készült Tóth Krisztina Denevér című óvodai krimijéből

Egy független alkotócsapat, Cseicsner Otília dramaturg, Melkvi Bea színésznő és Dicső Dániel rendező viszi színre az egyik legnépszerűbb kortárs magyar író sajátos hangulatú, csupa aktuális témát feszegető darabját. Az online kapcsolattartásba belefásult szülők mindennapos bosszúságai ezúttal nem mindennapi látvánnyal párosulnak, a különleges díszlet és a kreatív technikai megoldások révén az előadás ugyanis kilép a hagyományos színház jól ismert keretei közül.

A szellemes szóváltásokkal teli előadásban olyan, sok szülő életét meghatározó problémák kerülnek terítékre,

mint a gyereknevelés olykor igen kimerítő nehézségei, a virtuális kommunikáció buktatói, a folytonos megfelelni akarás kényszere vagy a magány, no meg az óvodai bullyinggal határos undokságok, amelyek nem a gyerekek, hanem a felnőttek között mérgezik a levegőt. Dicső Dániellel, a darab rendezőjével arról is beszélgetünk, mi az előadás érdekessége, milyen effekteket alkalmaznak; hány színésszel dolgozik; és ő maga mit szeretne hangsúlyozni az előadás során?

Tóth Krisztina: Denevér - fotó: Dicső Dorka
Tóth Krisztina: Denevér – fotó: Dicső Dorka

A Capa Központ új kiállításokkal nyitja meg kiállítótereit hat hónap szünet után. Látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei.

A nagy kiállítótérben pedig egy egészen különleges és nagyon időszerű tárlat várja a látogatókat. Nyolc kortárs fotográfus – Bartha Máté, Csontó Lajos, Fátyol Viola, Gyenis Tibor, Hodosy Enikő, Szatmári Gergely, Szász Lilla és Szombat Éva – a kiállításra létrehozott alkotásokon keresztül vizsgálja és mutatja meg a gyógyírt jelentő utakat, lehetőségeket napjainkban. Milyen apró lépések segíthetnek az egyéneknek a mentális egészség megőrzésében és melyek az elképzelhető megoldások a kisebb-nagyobb közösségek, illetve a társadalom számára a krízis, a szorongás, a kiégés problémáiból való gyógyuláshoz? Röviden megfogalmazva a kérdést: hogyan legyünk jól?

Szatmári Gergely: részlet a Bellin, Hamburg, Augustenhof című sorozatból, 2008–2018
Szatmári Gergely: részlet a Bellin, Hamburg, Augustenhof című sorozatból, 2008–2018

Erre keresi a választ eltérő megközelítéssel és fotográfiai technikákkal a Gyógyír című kiállítás nyolc alkotója.

A csoportos tárlat május 4. és augusztus 15. között tekinthető meg a Capa Központban.

Gellér Juditot, a tárlat kurátorát arról is kérdezzük, amikor felkérte az alkotókat, még nem tombolt a járvány, akkor mi inspirálta, milyen kérdéseket szeretett volna körbejárni, és mindezt hogyan árnyalta a néhány héttel később berobbant járvány? Milyen témákat vizsgálnak alkotásaikon keresztül; melyek a jellegzetes színek, formák, szimbólumok, amelyek az egyéni értelmezést segítik; milyen személyes élmények jelennek meg?

Különleges utazásra hívja az érdeklődőket a zene, a tánc és a szenvedélyek varázslata segítségével május 29-én a FlamenCorazonArte Táncszínház Caminos című előadásával, Pirók Zsófia flamenco táncművész vezetésével. Zsófi 2004-től a Lippai Andrea által alapított FlamenCorazonArte Táncszínház darabjaiban szerepelt, 2008-tól szólista és koreográfusi feladatokat is kapott. Tizenkilenc évesen felvételt nyert a sevillai Conservatorio Profesional de Danza flamenco szakára, annak egyből a 3. évfolyamába, ahol 2013 májusában flamenco táncművész képesítést szerzett az intézmény első külföldi végzőseként és egyben első magyarként, aki a Spanyol Királyság oktatási rendszerében a műfajban professzionális képesítést szerzett.

Ide kapcsolódik:
Lenyűgöző flamenco tölti be a kiüresedett Budapestet – Videó

Tanulmányai négy éve alatt Andalúziában számos fellépése volt Sevilla különböző flamenco klubjaiban, kultúrházaiban, színházaiban. Első önálló darabját Sevillában mutatta be A Nő színei címmel 2013. március 8-án. Repertoárjában megtalálható autentikus flamenco előadás, regényt feldolgozó autentikus és kortárs flamenco előadás, táncdráma, klasszikus zenékre komponált stilizált spanyol táncos, magyar népzenével és néptánccal fúziós összművészeti koprodukció, gyermekeknek szóló interaktív, humorral fűszerezett oktató előadás, szabadtéri flamenco show, valamint a jazz és a világzene műfajait is alkalmazó táncszínházi előadás. Május végén a Caminos című előadásában számos vendégművésszel hív mindenkit egy külső és belső utazásra csodás tájakra és belső világunkba. Pirók Zsófia a közelgő est kapcsán arról is mesél, hogy a flamenco hogyan tud kapcsolódni más műfajokkal?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. május 9-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.
A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!