Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Dér András: „Akár erőszakot is bevethetnek”

Dér András: „Akár erőszakot is bevethetnek”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Véleményem szerint alapvetően nem az a konfliktus tárgya, hogy modellváltás történik az egyetemen, hanem a módja” – nyilatkozta Dér András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, médiaszakember, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa az ujvarosonline.hu-nak az SZFE kapcsán.

- hirdetés -

Dér András az előzményeket is felvázoló nyilatkozatában úgy fogalmaz, „senkivel nem egyeztetve” dolgozott ki a kuratórium egy koncepciót, ami azonban „mind a mai napig nem nyilvános”. Véleménye szerint Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke egy „nagyon tehetséges rendező, nagyon izgalmas világlátással”, „aki viszont a folyamatos politikai megnyilatkozásai és elköteleződése miatt, mintha tudathasadásos állapotba került volna”. „Nagyon sajnálom, hogy az egyetemen tehetsége, művészi szemlélete nem tud megjelenni” – teszi hozzá Dér, majd a MOME-n történt modellváltást veti fel, melynek esetében az egyeztetéseket megtették a Színművészetivel ellentétben: „Hosszú éveken keresztül egyeztettek. Minimum négy évig, de egyes források szerint már korábban, hat évvel azelőtt elkezdődött a modellváltási koncepció kialakítása. Meg lehet nézni a MOME kuratóriumát, amelyben ott van a jelenlegi rektor és a volt rektor is. A színművészeti egyetemen semmi ilyen egyeztetés nem történt.”

Úgy véli, mivel az SZFE Magyarország legkisebb egyeteme, „talán azt gondolták, hogy simán keresztül lehet vinni a változtatásokat” konszenzus nélkül, de azt nem látták, hogy milyen nagy hatással van a közvéleményre, hiszen az SZFE-nek és a hozzá kapcsolódó művészeknek tekintélye van. Arra a kérdésre, hogy miként látja a jövőt, úgy válaszol: „én most látok egy nagyon veszélyes forgatókönyvet, remélem, nem valósul meg…akár erőszakot is bevethetnek…de nagyon bízom benne, hogy nem fog bekövetkezni”.

Ide kapcsolódik:
Fáklyás futást szerveznek az SZFE diákjai az egyetemi autonómiáért

Sokan úgy gondolják, a diákság szabadidős tevékenység gyanánt szervez különféle demonstrációkat az egyetemi autonómia visszaállítása érdekében, de Dér András a védelmükre kel: van ebben „valami nagyon izgalmas, demokratikus és példamutató, ahogyan ez az önszerveződés létrejött” – mondja, majd hozzáteszi, hogy „olyan kompromisszumos megoldást választottak, ahol mindenképpen az oktatás folytatása mellett döntöttek, ugyanakkor az ellenállást is szeretnék tovább vinni, és bizonyos feltételek megvalósulása esetén a tárgyalásos rendezést.” „Ami most zajlik az SZFE-n a fiatalok körében, én pozitívnak látom. Mégis vannak olyan fiatalok, akik az egzisztenciális félelmeiket is félretéve kiállnak a jogaikért, kiállnak a szabadságukért” – folytatja.

Dér András egy olyan tényre is rávilágít, amely nem kapott nagy nyilvánosságot véleménye szerint: „néhány nappal ezelőtt a kuratórium a saját maga által megírt SZMSZ-t visszamenőlegesen néhány pontban megváltoztatta. A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét…”

(Via ujvarosonline.hu)

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X