Papageno Radio
Színház SZFE Zalán János: „Veszélyben az SZFE akkreditációja"

Zalán János: „Veszélyben az SZFE akkreditációja”

Súlyos szakmai hibákról és felelőtlen intézményi vezetésről beszélt Zalán János, az SZFE megbízott oktatási rektorhelyettese. A Mandínernek adott interjúban szóba került, megbánta-e hogy elfogadta a megbízatást és hogy szerinte nem baj, ha az intézmény változik, sőt, erre kifejezetten szükség van.

„Mit tart a legfontosabb szakmai problémának az egyetemmel kapcsolatban?
A megújuló SZFE-vel szembe helyezkedők folyamatosan hangoztatják, hogy ez egy kiemelkedő színvonalú képzést nyújtó csúcsegyetem. Van, ami jól működött ezen az egyetemen, és van, ami nem, ez utóbbin változtatni kell. Lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, de úgy gondolom, ha 127 felsőoktatási intézmény közül az SZFE a 117. helyen áll – a HVG ranglistája szerint –, a művészeti egyetemek között pedig az utolsó helyen, az engem nem tölt el megelégedéssel. Hiába voltak itt a sajtóban olvasható „világklasszis oktatók”, valamit azért mégis csak rosszul csináltak.

Ha pár év alatt ezen a ranglistán előrébb tudunk lépni, máris túlszárnyaltam az elődeim teljesítményét. Ha nem sikerül, akkor majd valóban elmondható rólam és a kollégáimról, hogy nem voltunk alkalmasak a feladatra. Ez egész egyszerűen szakmai kérdés. Erről kellene beszélni, erről lehet értelmesen vitatkozni.”

Zalán János kiemelte, hogy a következő év első számú feladata az akkreditációs folyamat elindítása. Ezt reményeik szerint az év végére sikerül is befejezni, ehhez azonban szükséges a szenátus támogatása. Azé a szenátusé, amelyik lemondott.

Ide kapcsolódik:
„Az egyetem egy képviselője sem kapott helyet a kuratóriumban” – Az SZFE szenátusának közleménye

„Kormányrúd nélkül hagytak egy tengerjáróhajót. Azért-e, hogy zátonyra fusson, vagy csak pusztán vezetői alkalmatlanságból, ki-ki döntse el magában. De mielőtt döntene, elemezze a tényeket. Arról soha senki nem beszél, hogy veszélyben az egyetem akkreditációja.” – teszi hozzá Zalán, aki novemberben tudta meg, hogy az intézmény akkreditációja csak 2020. december 31-ig érvényes. Ez már a MAB (Magyar Akkreditációs Bizottság) által többször meghosszabbított beadási határidő. A folyamat megkezdését 2019. november 20-ban kezdeményezte Upor László.

Ide kapcsolódik:
„Diplomátokat ma a történelem adja át” - Upor László az SZFE idén végzett hallgatóihoz beszélt

Az akkreditáció szenátusi működés és határozat nélkül nem lehetséges. Tehát a szenátus – amelynek a HÖK elnöke is tagja – már 2019-ben tudott az ez irányú kezdeményezésről és kötelezettségéről.

Zalán nemcsak amiatt kárhoztatja az egyetem korábbi vezetését, mert nem végezték el az akkreditációs folyamatot, hanem mert ennek a problémának a létezéséről sem tájékoztatták az új vezetést.

Ahogyan elmondása szerint a 3 vagy 5 évre szóló Intézmény Fejlesztési Terv (IFT) is hiányzik. Az előző 2020-ig szólt, a 2020-tól 2023-ig szóló anyag viszont nem létezik. Ezt a múlt év végéig be kellett volna nyújtani az akkori fenntartónak.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!