Papageno Radio
Blogok Caruso Zeneszerző-feleségek avagy minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő

Zeneszerző-feleségek avagy minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő” – tartja a régi mondás, melyet számos zeneszerző is megerősíthetett volna. Róluk szól ez a válogatás.

Az 1850-es évek elején készült dagerrotípián Robert Schumann és hitvese Clara, korának kiváló zongoraművésze látható. Miután a komponista elmegyógyintézetbe került majd elhunyt, Clara Schumann nagyszabású koncertkörutakra indult, melyek során három alkalommal Budapestre is eljutott.

Robert Schumann és hitvese, Clara

Richard Wagner és Cosima Liszt (megismerésükkor Frau von Büllow) kapcsolata a maga korában meglehetősen nagy port vert fel. Mindketten voltak korábban házasok s reflektorfényben éltek.Az 1872-es képen az asszony szerelmetesen néz fel urára, ám megözvegyülve évtizedeken keresztül fanatikus keménységgel óvta Wagner emlékét és kormányozta Bayreuthot.

Richard Wagner és Cosima Liszt

A fotó tanúsága szerint a Wagner-háznál jóval kedélyesebb lehetett az élet sant’agatai birtokon, ahová Giuseppe Verdi rendre visszavonult. Az egykori ragyogó szopránnal Giuseppina Strepponival több mint tíz évet éltek együtt, mire – a nyilvánosság teljes kizárásával – összeházasodtak. A gyönyörű idős pár látogatói között találjuk Giulio Ricordit, a kiadóvállalat fejét és Teresa Stolz művésznőt.

Verdi háza udvarán

Claude Debussy második felesége, Emma Bardac szintén énekesnő volt, aki a Pelléas és Mélisande komponistája előtt Gabriel Faurét is megajándékozta szerelmével. A Debussyvel való kapcsolatát egy tragédia árnyékolta be: amikor a nős komponista bejelentette első hitvesének válási szándékát, az agyonlőtte magát. Emma 1908-ben egy kislánnyal, Chouchou-val ajándékozta meg a zeneszerzőt, aki ekkor komponálta a Gyermekkuckót.

Claude Debussy és második felesége, Emma Bardac

Folytatván a sort, Richard Strauss szintén énekesnőt, Pauline de Ahnát – Humperdinck Jancsi és Juliskájának első Jancsiját – vett nőül. Az esküvő emlékére született Morgen című világszép dal. A házaspár több mint 60 évet élt együtt – ha hihetünk az Intermezzo című önéletrajzi ihletésű operának nem mindig felhőtlenül…A fotó 1911-ben, St. Moritzban készült.

Richard Strauss szintén énekesnőt, Pauline de Ahnát – Humperdinck Jancsi és Juliskájának első Jancsiját – vett nőül

Viharokat otthon a híres nőfaló Puccini is gyakran átélt, melyek közül a leghírhedtebb valóban tragédiába torkollt. Elvira Gemignani azzal vádolta – a kivételesen ártatlan – urát, hogy viszonyt folytat az egyik cselédükkel. A kislány nem bírta úrnője zaklatását, öngyilkos lett. Az 1903-as fotó azonban még egy idilli pillanatban készült: Puccini autóbalesete után otthon lábadozik, Elvira asszony és annak első házasságából született lánya, Fosca társaságában. Még egyikük sem sejtette, hogy a 16 éves Dora Manfred, aki ezekben a napokban került a Puccini-házhoz, akaratlanul is milyen mély árkot fog ásni kapcsolatukban.

Puccini autóbalesete után otthon lábadozik, Elvira asszony és annak első házasságából született lánya, Fosca társaságában.

Az idősödő világhírű agglegény Kálmán Imréről asszonyok tucatjai álmodoztak, míg végül egy nálánál 25 évvel fiatalabb orosz „táncosnő”, Vera Makinszkaja lett a szerencsés befutó. Első gyermekük az 1929-ben született Charles maga is sikeres komponista lett. Vera Kalman majd fél évszázadon keresztül gyászolta férjét – és élt Clarie Zachanassiani, látványos jólétben.

Vera Makinszkaja és Kálmán Imre újszülött gyermekükkel

Dmitrij Sosztakovics első hitvesét, Ninát kétszer is nőül vette, miután válásuk után mégis úgy érezték érdemes megpróbálniuk együtt. Kapcsolatukból egy lány, Galina és egy fiú, Maxim, a későbbi karmester-zongoraművész született. Nina – aki civilben asztrofizikus volt -1954-ben elhunyt, ezután Sosztakovics még kétszer nősült.

Dmitrij Sosztakovics első hitvesét, Ninát kétszer is nőül vette – forrás: Cultural Heritage Series – Artistic Director: Oksana Dvornichenko

Igor Stravinsky egyik legkevésbé ismert műve az 1964-ben szopránra és klarinétra komponált Elegy for J. F. K., melyben a meggyilkolt amerikai elnöknek állít emléket. A komponista bizonyára felidézte azt az alig két évvel korábbi estét, amikor hitvesével meglátogatták a Kennedy házaspárt. A zeneszerző négygyermekes családapaként ismerkedett meg a szintén orosz gyökerekkel rendelkező Vera de Bosettel, akit első felesége halála után vett nőül.

Igor Stravinsky mellett Vera de Boset, amikor meglátogatták a Kennedy házaspárt

A 20. század eleji bécsi kultúrélet meghatározó alakja volt Alma Mahler, aki három férjén – Gustav Mahler, Walter Gropius építész és Franz Werfel író – kívül Oscar Kokoskát is élettársai között tudhatta. Alma fiatalkorában maga is tanult zeneszerzést Alexander von Zemlinskytől, hagyatékban számos dal maradt fenn.

Alma Mahler

Házasságuk Mahlerrel nem volt szerencsés, kislányuk meghalt, mire az asszony a fiatal Gropiusnál keresett vigaszt, míg a komponista Sigmund Freudnak tárta fel problémáit.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X